Ste vedeli, da ima Obertauern »ski opening« kar dvakrat?

CITYLIFE 16.01.2023
lifestylepisteobertauern2020-21

Tisti prvi »ski opening« je bil že zelo zgodaj, saj so naprave in urejene proge pripravili že konec novembra. Vse več obiskovalcev smučišča Obertauern pa privlači tisti dan, ko se lahko brezskrbno spustijo po neurejenih terenih ob vlečnicah. Variantno smučanje in deskanje oz. »freeride« torej. In ta neuradni »opening« se je obetal tretji vikend novega leta, to sezono sicer skoraj rekordno pozno. Tokrat nas tudi ni zanimalo koliko naprav obratuje, sicer so vse razen Gamsleitenbahn 2, ampak koliko centimetrov novega snega bo prinesla težko pričakovana fronta. Tretja sobota v januarju nas je pričakala s sončnim jutrom in 10 do 20 centimetrov novega snega, ki je ob prejšnji podlagi že omogočal spuste po različnih terenih. Variantni tereni med vsemi povezavami so vrhunski, tudi položni, ki so primerni za prve zavoje po celem snegu. Tik ob progah je precej varno, saj ni veliko nezaščitenih skal, drogov ali druge infrastrukture. Seveda so tam snežni topovi, a so dobro zaščiteni in vidni. Bolj direktne in daljše linije pa najdemo ob napravah Seekareckbahn, Panoramabahn, Hundskogelbahn, vse na sončni strani. Senčna in zaradi dreves tudi bolj primerna v primeru slabe vidljivosti, pa so pobočja desno od gondole Zehnerkarbahn.

Zgodba zase pa je povezava z sedežnico Gamsleitenbahn 2, od koder se preko južne strani gore Kleine Kesselspitze, peš povzpnemo na najdaljši spust na tem območju. Na tako dolgem spustu spoznamo, da »freeride« ni vedno le svež suh sneg do ušes, ampak cela paleta snežne podlage, kjer pride do izraza dobro tehnično znanje smučanja oziroma deskanja. Da bo »freeride« izkušnja res varna, vsem manj izkušenim priporočamo smučarskega ali gorskega vodnika. Pozor, tu ne gre za smučarskega učitelja, ki uči vaše malčke ali ostale začetnike. Dober vodnik bo poskrbel za vašo varnost, dobro izbiro terena, opreme in celostno izkušnjo. V kolikor se sami podate izven smučišč, pa nikar ne pozabite na lavinsko opremo in predvsem znanje. Informacije o razmerah boste seveda preverili na spletu, na samem smučišču pa poiščite »Freeride check point« tablo, kjer so podane dnevne lavinske razmere. Le ta je ob sedežnici Hochalmbahn, a bi jo po mojem mnenju morali postaviti drugam, poleg tega pa bi za tako veliko območje rabili vsaj še eno.


Obertauern je poznan po številnih tematskih dogodkih, med katere sodi tudi Powder track, ki bo letos 19. januarja 2023. Na ta datum naj bi bila statistično snežna odeja najbolj debela, a letos to zagotovo ne bo držalo. Polega tega bi bili tereni več kot primerni za »freeride« tekmovanja iz serije FWQ. Po super »freeride« dnevu pa se le na pozabite pohvaliti še prijateljem, kjer dodajte #obertauern, #loveobertauern ali #wearebacktoobertauern


Več na obertauern.com!

Tekst in fotografije: Matevž Maček in Tourismusverband Obertauern

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča