Recept - Kruh z drožmi Anite Šumer

CITYLIFE 04.02.2020
Kruh. Foto: Unsplash

Kruh iz polbele moke je pripravljen iz enega dela aktivnih droži, dveh delov vode in treh delov moke. Uporabimo ga lahko tudi za kombinacije drugih vrst moke (najbolje se obnese s polbelo, belo pšenično moko, pri pirini zmanjšajmo količino vode za deset odstotkov, pri rženi in polnozrnatih pa povišajmo za približno pet odstotkov). Zaradi večje količine droži bo kruh tudi prej vzhajal.

Sestavine:

  • 100 g aktivnih matičnih droži (33 %)
  • 200 g vode (66 %)
  • 300 g pšenične polbele moke T 850 (100 %)
  • 6 g soli (2 %)

Knjiga Drožomanija Anite Šumer vsebuje poglavje o žitih in moki ter celoten postopek od priprave droži do peke. Na 304 straneh najdemo tudi 45 receptov, vprašanja in odgovore, diagram in urnik peke ter beležko za lastne recepte. 

Priprava:

Moko in vodo zmešamo v homogeno maso. Počiva naj vsaj 20 minut, nato dodamo droži in sol. Dobro pregnetemo, da se vse sestavine povežejo v testo. Dvakrat ali trikrat gnetemo po dve ali tri minute. V naslednjih dveh urah naredimo vsaj štiri serije potegov in prepogibov, in sicer vsakih 20, 30 minut. Počakamo, da testo naraste za 80, 90 odstotkov. Preoblikujemo hlebec, ki naj nato počiva na pultu, nato ga dokončno oblikujemo in damo v pomokano košarico na vzhajanje. Ko prostornina naraste na 80, 90 odstotkov, ga spečemo v prej segreti pečici. 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika