Recept - domač mlečni kruh

Klavdija Rupar 08.03.2019
Foto: Unsplash

Danes predstavljamo recept za mlečni kruh, ki je znan po svoji mehki in puhasti teksturi, ki se kar stopi v ustih. Priprava kruha, ki je malenkostno sladek, je preprosta in kot nalašč za sproščen petkov večer.

SESTAVINE:

  • 158 ml smetane za stepanje
  • 1 skodelica in 1 jedilna žlica (skupaj 250 ml) mleka
  • 1 veliko jajce
  • 75 gramov sladkorja
  • 70 gramov moke
  • 500 gramov moke za kruh
  • 1 jedino žlico aktivnega suhega kvasa
  • 7 gramov soli
  • mešanico enega jajca in ene jedilne žlice vode

PRIPRAVA:

V posodo damo smetano za stepanje, mleko, jajce, sladkor, navadno moko, moko za kruh, kvas in sol. Če imamo električni mikser, ki dela sam, vse sestavine skupaj mešamo 15 minut, če mešamo na roke, čas podaljašamo vsaj za 5 do 10 minut. Če smo v precej vlažnem prostoru in je testo preveč lepljivo dodajmo malo moke za kruh. Pripravljeno testo pokrijemo z vlažno krpo in ga postavimo za eno uro v topel prostor, da vzhaja. Vmes, ko čakamo, posodo namažemo z maslom. Po eni uri testo damo nazaj v posodo in mešamo še toliko časa, da se znebimo zračnih mehurčkov. Testo nato položimo na pomokano površino in ga razrežemo na pol. Testo lahko oblikujemo na različne načine, ali pa enostavno pustimo celega. Nato ga še eno uro pustimo vzhajati. Pečico segrejemo na 180 stopinj, testo pa pomažemo z mešanico jajca in vode. Pečemo ga od 23 do 25 minut. Vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi in postrežemo.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča