Pametne ure, ki prihajajo v letu 2022

Matej Jurgele 07.02.2022
huawei-watch-gt-3-46-mm-2

Pametne ure so trenutno najbolj vroča tehnologija na tržišču in na napovedanih je veliko novih naprav, nad katerimi se lahko navdušite. Ob začetku leta 2022 je na naših zapestjih kar nekaj zanimivih naprav. Galaxy Watch 4 z operacijskim sistemom Wear OS in pa seveda Apple Watch Series 7, ki je še vedno vodilna naprava med pametnimi uram.

In katere so tiste, ki jih letos najbolj nestrpno pričakujemo?

Google Pixel Watch (še ni potrjeno)
Predviden datum izida: drugo četrtletje 2022Govorice o tej pametni uri niso nikoli utihnile in z Googlovim prevzemom Fitbita so se te špekulacije znova pojavile. Najnovejše informacije, ki so pricurljale v javnost, kažejo, da se bo ura imenovala Google Pixel Watch, zgornji prikaz pa temelji na tem, kako naj bi bila pametna ura videti. Po zaslugi Jona Prosserja so se govorice ponovno razplamtele. V javnost je poslal tržne slike, ki potrjujejo njegove zgornje upodobitve – in pravijo, da je ime “Pixel Watch” še vedno v igri. Pričakuje, da bomo uro Pixel Watch po zamudah zaradi pomanjkanja čipov videli v drugem četrtletju leta 2022. V 2. četrtletju 2022 naj bi se pojavila tudi različica Wear OS 3.0, zaradi česar se celotna zadeva zdi precej verjetna.

Skagen Falster Gen 6
Predviden datum izida: januar 2022

Skagen Falster Gen 6 je prva “uniseks” pametna ura znamke Fossil – velikost ohišja se je s 44 mm zmanjšala na manjših 41 mm. Prejšnje generacije Falsterjev bi bile po slogu zagotovo všeč tako moškim kot ženskam, vendar bo manjše 41-milimetrsko ohišje glasba za ušesa tistih z majhnimi zapestji. Ura ima 1,28-palčni zaslon AMOLED, 8 GB pomnilnika in odpornost na vodo 3ATM, v njegovem jedru pa je najnovejši procesor Qualcomm Snapdragon 4100+.Na voljo je v šestih različicah: srebrni, ogleni, rožnato zlati in črni. Vsi modeli imajo 20 mm mrežni trak, na voljo pa so tudi usnjeni in silikonski trakovi. Kar zadeva osnovno funkcionalnost je ura precej podobna tisti, ki bi jo pričakovali od naprave Fossil Wear OS. Na voljo je spremljanje stanja zdravja in telesne pripravljenosti, merilnik srčnega utripa z možnostjo SpO2 in čip GPS.

Garmin Fenix 7
Predviden datum izida: januar 2022


Zdi se, da je Garminova vodilna športna ura zrela za osvežitev, zato je Garmin izdal novo uro Fenix 7 skupaj s prenovljeno posodobitvijo Garmin Epix, ki prinaša moč ure Fenix s polnim zaslonom AMOLED.

Glavne spremembe so:

  • Fenix 7 z zaslonom na dotik in upravljanjem z gumbi
  • Novo kartiranje TopoActive in podpora GNSS za natančnejši GPS
  • Sledenje vzdržljivosti v živo med vadbo
  • Sončna energija je dvakrat učinkovitejša in je zdaj na voljo v trajni različici iz safirja
  • Modeli Fenix 7/7S/7X
  • Novi Garmin Epix (Gen 2) je Fenix 7X z 1,3-palčnim zaslonom AMOLED
  • Gre za vmesno posodobitev, ki pa je vseeno dobrodošla.

Huawei Watch D
Predviden datum izida: na Kitajskem je že na voljoHuawei Watch D je najnovejša Huaweijeva ura, ki na prvo mesto postavlja zdravje uporabnika. Sledenje krvnemu tlaku in EKG sta najpomembnejši funkciji – čeprav je sledenje krvnega tlaka urejeno z napihljivimi manšetami, ki se pritrdijo pod trak, kar je nekoliko nenavadna izvedba. V uri Huawei Watch D je monitor srčnega utripa TruSeen 5.0 PPG z osmimi LED diodami in senzor SpO2, poleg tega pa lahko uporabnik spremlja stanja, kot so ateroskleroza, aritmija in apneja med spanjem. Zasnova dizajna ure Watch D uporablja velik 1,64-palčni zaslon AMOLED z ločljivostjo 456 x 280 pik in 326 PPI ter je odporna na vodo in prah po standardu IP68. Vgrajenih je 70 načinov sledenja športnim aktivnostim. Zaradi potrebnega regulativnega soglasja se zdi malo verjetno, da bo ura Watch D postala globalna, vendar je mogoče, da bo pristala tudi v Evropi.

Movano Ring
Predviden datum izida: druga polovica leta


Sicer ne gre za pametno uro, vendar je Movano Ring, ki je bil predstavljen na sejmu CES 2022, vsekakor vzbudil naše zanimanje. V prvi vrsti je namenjen ženskam, zato je veliko bolj eleganten od vsega, kar smo videli do sedaj. Naprava Oura 3 ni videti slabo, vendar je opazna in precej robustna na prstu – ženske jo težje nosijo. Morali bi prstan preizkusiti v praksi, da bi lahko dobili pravi občutek, kaj je podjetje doseglo v smislu oblikovanja, je pa dejstvo, da je nepopolna zanka videti veliko bolj zanimiva, kot nekateri drugi tekmeci. Obroček Movano Ring meri srčni utrip, variabilnost srčnega utripa (HRV), spanje, hitrost dihanja, temperaturo in kisik v krvi.

Moto Watch 100
Predviden datum izida: druga polovica leta


Moto 360 se ponovno vrača – tokrat v obliki ure Moto Watch 100.CE Brands (podjetje, ki licencira in ponovno uvaja zaupanja vredne blagovne znamke) stoji za izdajo naprave – dve leti po neuspešnem poskusu vrnitve modela Moto 360. Tokrat gre za drugačen produkt s ceno 99 dolarjev, 14-dnevnim trajanjem baterije in operacijskim sistemom po meri. Ima 1,3-palčni zaslon LCD (in ne AMOLED, ki je zdaj vseprisoten) s povprečno ločljivostjo 360 × 360. Na področju športa in telesne pripravljenosti gre za pomembno novost. Na voljo je 26 športnih profilov, pričakovano pa je na voljo tudi merilnik srčnega utripa in senzor SpO2 za spremljanje kisika v krvi. Na žalost ni sistema GPS. Agresivna cena opravičuje veliko pomanjkljivosti v tehnologiji zaslona in GPS, vendar pa za zdaj še nimamo ocene delovanja prilagojenega operacijskega sistema.

Oppo Watch Free
Predviden datum izida: oktober 2021 (na Kitajskem)

Oppo Watch Free se pridružuje obstoječi uri Oppo Watch in je zasnovana kot cenejša in bolj športna pametna ura znamke Oppo Watch (in Oppo Watch 2). Vendar je tako kot ura Oppo Watch 2 za zdaj napovedana le za Kitajsko. Podobna je uri Huawei Watch Fit, saj ima visoko pravokotno obliko, enako velik 1,64-palčni zaslon AMOLED, ukrivljeno steklo 2,5D in gostoto 326 pik. Monitor srčnega utripa ima funkcijo SpO2, kar pomeni, da nudi tudi podatke o kisiku v krvi. Na voljo je 100 športnih profilov, čeprav ni vgrajenega GPS. Velik poudarek je tudi na spremljanju spanja, zato je Oppo standardnemu spremljanju trajanja in kakovosti spanja dodal še spremljanje smrčanja.

Honor Watch GS3
Predviden datum izida: naznanjena zgolj na Kitajskem

Honor je na Kitajskem uradno predstavil svojo novo pametno uro Honor Watch GS 3. Novica je prišla z uradno objavo na Weibu, ki jo spremlja veliko fotografij, vendar je informacij o specifikacijah ali funkcijah malo. Objava na Weibu prikazuje številne pasove – zlate, srebrne in kovinske z več različnimi usnjenimi trakovi. Edine znane podrobnosti so, da bo Watch GS 3 imel “osemkanalni monitor srčnega utripa PPG”, ki ga po trditvah podjetja izboljšuje procesor umetne inteligence. Gre za javna prikaza, zato so stvari v živo lahko (in običajno tudi so) videti manj impresivno – vendar Watch GS 3 vsekakor pritegne pozornost z vidika debeline in odsotnosti okvirja. Dogajanje okrog ure bomo spremljali naprej, vendar glede na to, da na Kitajskem še ni izšla, lahko traja še nekaj časa, preden se bo pojavila v ZDA/Evropi (če sploh).

Realme Watch 2
Predviden datum izida: v Maleziji že naprodaj, datum globalnega izida še ni znan


Ura Realme Watch 2 je zdaj končno zaživela in v denarnici prijaznejše ohišje želi vgraditi več funkcij kot njena predhodnica, ki je bila predstavljena v začetku leta 2020. Ima kvadraten videz in 1,4-palčni zaslon na dotik TFT 320×320 TFT. Na voljo je do 90 športnih načinov, optični merilnik srčnega utripa in senzor SpO2 za spremljanje ravni kisika v krvi. Obljublja tudi do 12 dni delovanja baterije. Poudariti je potrebno, da bo ta naprava delovala samo s telefoni s sistemom Android. V Maleziji je naprodaj za približno 55 dolarjev.

Zepp Z Titanimu z EKG-jem
Predviden datum izida: na Kitajskem že naprodaj, datum globalnega izida še ni znan


Huami, ki izdeluje tudi ure blagovne znamke Amazfit, je novembra predstavil ure Zepp E Square in Zepp E Circle, nato pa še bolj luksuzen videz ure Zepp Z, ki jo lahko vidite zgoraj. Od takrat je na Kitajskem napovedal model Zepp Z, ki vključuje zaželeno funkcijo v obliki senzorja EKG. To pomeni, da se lahko kosa z napravami Fitbit, Apple, Samsung in Huawei, saj ponuja medicinske meritve srčnega utripa z namenom odkrivanja nepravilnosti delovanja srca. Tako kot njegovi tekmeci, ki vsebujejo EKG, je trenutno na voljo le na Kitajskem, zato še ni znano, ali se bo začel uporabljati tudi drugje, saj bo moral pridobiti ustrezno regulativno odobritev za uvedbo funkcije.

Vir: racunalniške-novice

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika