Za kaj vse lahko uporabite preveč zrel avokado?

Klavdija Rupar 07.05.2021
pexels-photo-2228553

Avokado je zahvaljujoč Instagramu v zadnjih nekaj letih postal eden najbolj prepoznanih sadežev, ki ga vsi navdušeno jedo in objavljajo različne fotografije. Avokado lahko dodate v solato ali si pripravite kos toasta z avokadom in jajcem. Za večino jedi mora biti vedno dovolj zrel, sploh če želite narediti iz njega namaz. Kaj pa naredite s preveč zrelim avokadom, ki ni več primeren za namaze ali koščke v solati? Za kaj vse ga lahko uporabite?

Specite čokoladne dobrote

Avokado spada med zdrave maščobe. Ko naslednjič pripravljate čokoladni moouse in brownije, namesto klasičnega olja uporabite avokadovo olje. Preveč zrel avokado ima namreč bogat okus, unikatno strukturo, je sladek in malenkost vlažen. Avokado tako še dodatno poudari okus čokolade in poskrbi za zares slastne sladice.

Foto: pexels

Naredite masko za lase

Maščobe in vitamin E v avokadu poskrbijo, da gre za res super sestavino in izredno pomemben člen v zdravju za lase. Obstaja ogromno raznolikih mask za lase, vam pa priporočamo, da si naredite masko za lase iz avokada. Zmešajte avokadovo in olivno olje ter med - super maska, ki bo hidrirala vaše lase.

Skuhajte omako za testenine

Avokado ima precej kremasto strukturo, zato je več kot primeren za omake za testenine. Zaradi svoje teksture boste lahko pripravili omako brez masla in olja, obenem pa dobite precej bolj hranilen, svež in osvežujoč obrok. Receptov za testenine z avokadom je na spletu kar precej, zato kar pogumno preizkusite nekaj novega.

Foto: pexels

Pripravite masko za obraz

Maske za obraz poskrbijo za bolj zdravo, čisto in navlaženo kožo. Lahko jo pripravite tudi iz preveč zrelega avokada. Tako kot je dober za lase, je tudi za kožo. Zmešajte ga z jogurtom, kosmiči, medom in kokosovim oljem  - poskusite in javite, kako se vam zdi.

Naredite preliv za solato

Kot že omenjeno ima avokado izredno kremasto strukturo. Če imate raje prelive za solato, ki so bolj kremaste strukutre in se bodo lepo vmešali v same sestavine solate in ne tako kot kis, ki ostane na dnu posode, je avokado kot nalašč za vas. Ko naslednjič ne boste vedeli, kateri preliv uporabite, pokukajte v hladilnik in preverite, če bi bil avokado primeren.

Izbor urednika