Figa Gorana Vojnovića na Velikem odru SNG Drama Ljubljana

Valentina Jarc 26.11.2021
figaarhivhires©peteruhan018

V soboto, 27. novembra, bo na Velikem odru SNG Drama Ljubljana slavnostna premiera drame Figa Gorana Vojnovića v režiji Luke Martina Škofa. Avtori­­­ca dramatizacije je Simona Hamer, odrsko priredbo pa so ustvarili režiser Luka Martin Škof in igralci. V uprizoritvi igrajo Benjamin Krnetić, Tina Vrbnjak, Pia Zemljič, Uroš Fürst, Janez Škof, Maja Sever, Boris Mihalj, Saša Mihelčič, Petra Govc, Vojko Zidar, Valter Dragan in Zvezdana Mlakar. Vloge v videoposnetkih so odigrali Saša Tabaković, Sabina Kogovšek, Eva Jesenovec in Vid Kozelj. Scenograf, snemalec, oblikovalec zvočne podobe in montažer videoposnetkov je bil Luka Martin Škof, dramaturginja Darja Dominkuš, scenograf, direktor fotografije, snemalec in montažer videoposnetkov Miha Knific, kostumografinja Urška Recer, avtor glasbe, izbora glasbe ter aranžmajev, korepetitor in oblikovalec zvočne podobe videoposnetkov Ivan Mijačević, oblikovalca svetlobe Metod Novak in Luka Martin Škof, lektorica Tatjana Stanič, svetovalec za bosanščino, srbščino in hrvaščino Benjamin Krnetić, snemalec in asistent oblikovalca videa Sandi Skok, snemalec Vid Kozelj in montažer Jan Lovše


V romanu in uprizoritvi Figa je rdeča nit in sprožilec zgodbe izguba. 33-letni osrednji junak in pripovedovalec Jadran Dizdar (Benjamin Krnetić) se ob nenadni smrti dedka Aleksandra (Janez Škof), za katero sumi, da je v resnici samomor, poda na pot raziskovanja družinske zgodovine. Ženeta ga želja in potreba po osmišljanju in prevrednotenju spominov ter lastne benigne sedanjosti. Figa tako skozi fragmentarno strukturo razgalja izbris Jadranovega očeta Safeta (Uroš Fürst) iz registra stalnega prebivalstva Slovenije, demenco babice Jane (Maja Sever) in Aleksandrovo (Janez Škof) spopadanje z izgubo žene, soočanje mame Vesne (Pia Zemljič) z moževim nenadnim odhodom, Jadranov (Benjamin Krnetić) konformizem in izgubljene ideale, Anjin (Tina Vrbnjak) privilegirani družinski pedigre in bivanjsko izgubljenost ... S ponovnim premišljanjem in dopolnjevanjem vrzeli Jadran v družinski spominski banki osvetljuje ravnanje svojih prednikov, poskuša razumeti njihovo ravnanje in strahove ter (prostovoljne) odhode ljudi, ki so mu ljubi.


Premiera bo v soboto, 27. novembra ob 20.00. Predstava bo nato na sporedu do 8. decembra. Vstopnice za premiero in ponovitve so v prodaji na drama.kupikarto.si in pri blagajni Drame.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika