Kam na pravo napolitansko pico na slovenski obali

CITYLIFE 05.04.2024
napolitanska-pica-pinija-strunjan

Davno, preden so pice postale gurmansko doživetje s testom z drožmi ter obložene z dragimi sestavinami, kot so škampi ali kaviar, davno, preden so Pariz, Kopenhagen in New York zasedle hipsterske picerije, je bila pica hrana revežev.napolitanska-pica-pinija-strunjan-terme-krkaRojena v Neaplju

Na ulicah Neaplja so jih – obložene z mastjo, česnom ali sirom in baziliko – sprva prodajali za drobiž. Čeprav so pici podobne jedi oziroma fokače v Sredozemlju pekli že dolgo pred tem, korenine moderne pice izsledimo v Neaplju v 17. stoletju. Ker je bila njena priprava poceni in preprosta, je naglo postala najbolj priljubljena in najpogostejša hrana delavskega razreda. 

Toda v ostale italijanske pokrajine in nato onkraj meja Italije se je razširila precej kasneje, ko sta leta 1889 italijanski kralj Umberto in kraljica Margherita obiskala Neapelj in sta se tako preobjedla gala obedov, da sta naročila pico. V čast kraljici naj bi tako neapeljski picopeki pripravili tipično napolitansko pico s paradižnikom, sirom in baziliko, pri čemer so bile sestavine izbrane načrtno, da bi posnemale barve italijanske zastave. Tako se je rodila pica margerita.napolitanska-pica-pinija-strunjan-terme-krkaPrava napolitanske pice se pečejo v posebni krušni peči pri visoki temperaturi 485 stopinj Celzija, in to zelo na hitro, zgolj od 60 do 90 sekund.

Pod Unescovo zaščito

Za pravo, originalno napolitansko pico tako še vedno velja pica s paradižnikom (ti morajo biti sorte San Marzano ali Pomodorino del Piennolo del Vesuvio s pobočja Vezuva) in mocarelo (ta mora biti bivolja iz Kampanije oziroma Mozzarella di Bufala Campana ali pa fior di latte). Pogojno Neapeljčani priznavajo le še pico marinaro.

Pica je prehodila dolgo pot od časov neapeljskih ulic, čeprav jo še vedno lahko najdete tudi tam. Je kulinarična umetnina, ki je od leta 2017 pod Unescovo zaščito kot pomembna svetovna nesnovna dediščina. Prav tako ima v Italiji zaščiten status, zato se morajo picerije, ki svoje pice oglašujejo kot napolitanske, držati tudi strogih pravil Zveze neapeljskih pic (Associazione Verace Pizza Napoletana). napolitanska-pica-pinija-strunjan-terme-krkanapolitanska-pica-pinija-strunjan-terme-krka
Prava napolitanska pica na slovenski obali

Vseh teh načel se držijo tudi v restavraciji Pinija v Strunjanu, v kateri pripravljajo prave napolitanske pice po vseh opisanih postopkih, zanje pa uporabljajo zgolj sestavine s predpisanim poreklom in sestavinami. 

Ob pestri paleti klasičnih in belih napolitanskih pic lahko v Piniji naročite tudi dodatke, ki bodo vašo pico še nadgradili, pa naj gre za artičoke, kuhan pršut, dimljeni sir provola ali pa slanino Lardo Pata Negra, bivoljo mocarelo Campana ali črne olive.

Ekipa Pinije je sicer veščine priprave pic pilila pod vodstvom italijanskega kuharskega mojstra Orazia Speranze, ki je član združenja Associazione Verace Pizza Napoletana s sedežem v Neaplju. Na akademiji, ki deluje v okviru tega združenja, je predavatelj, po Evropi svetuje restavracijam s ponudbo pristne pice Napoletana, z bratom pa vodita tudi italijansko restavracijo na Mikonosu.napolitanska-pica-pinija-strunjan-terme-krkaBesedilo in foto: Terme KrkaMogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča