Prihaja 5. Teden italijanske kulinarike v svetu

CITYLIFE 19.11.2020
foto-di-gruppo2

Pod okriljem italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje in ob podpori predstavništev – italijanske agencije za gospodarsko promocijo v tujini Italian Trade Agency (ITA) in Italijanskega inštituta za kulturo – se teden, prek številnih dogodkov, ki se sočasno odvijajo po vsem svetu, osredotoča na resnično kulturno bogastvo. ob dvestoletnici rojstva Pellegrina Artusija, očeta italijanske domače kuhinje, se letošnji Teden italijanske kulinarike osredotoča na pomemben odnos, ki povezuje italijansko gastronomsko dediščino z njenimi ozemlji porekla, pri čemer je glavna tema »Znanje in okusi italijanskih dežel 200 let po rojstvu Pellegrina Artusija«. Italijanska kulinarika predstavlja namreč dolgo tradicijo in nenehne inovacije, tesno povezane z bogastvom ozemlja in strastjo, ki se je razvila okoli kakovosti posameznih sestavin. Tako so nastali recepti, ki so v svetu postali sinonim odličnosti in kakovostne prehrane.

Več kulinaričnih vsebin in namigov, ki jih bodo z vami delili italijanski kuharski mojstri na CITYLIFE.SI!

"Pomembno sporočilo, ki ga želi dogodek prenesti v tem posebnem letu po vsem svetu, je vrednota prehranjevanja v kontekstu pandemije, ki jo doživljamo," poudarja veleposlanik Italije v Ljubljani, nj. eksc. Carlo Campanile. "Mediteranska dieta s svojimi naravnimi sestavinami lahko prispeva tudi h krepitvi imunskega sistema. Italijanski model prehrane," nadaljuje veleposlanik Campanile, "ki temelji prav na mediteranski dieti in je od leta 2010 nematerialna dediščina Unesca, preučujejo in občudujejo po vsem svetu." Omenjeni model je cenjen tako zaradi izjemne kakovosti in raznolikosti številnih tipičnih izdelkov Made in Italy, kot tudi zaradi koristnih učinkov, ki jih ima na zdravje. Italija je druga na svetu po splošnem zdravstvenem indeksu in tretja po dolgoživosti in nizkem indeksu debelosti na območju držav OECD.

Mediteranski način prehranjevanja že vrsto let predstavlja zdrav življenjski slog in je model uravnotežene prehrane, kar se pripisuje tudi oznakam na tipičnih italijanskih izdelkih in vse večjemu številu proizvajalcev certificiranih ekoloških živil.

Letos bo v Ljubljani teden italijanske kulinarike potekal virtualno od 23. do 29. novembra 2020. Začel se bo z gostovanjem rimskega kuharskega mojstra Fabrizija D'Alessandra iz italijanskega kuharskega združenja AIC – Associazione Italiana Chef v oddaji Dobro jutro v petek, 20. novembra, na RTV Slovenija 1. Sledile bodo virtualne kuharske delavnice (masterclass) mojstra D’Alessandra, namenjene študentom Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana – BIC, ki usposablja bodoče kuharske mojstre in strokovnjake za prehrano. Študentje bodo lahko na daljavo pripravljali jedi na osnovi svežih testenin, mesa, rib in sladic, značilnih za različne italijanske regije.

S sodelovanjem med veleposlaništvi in konzulati Italije v svetu, italijanskimi inštituti za kulturo, Agencijo ITA, akademijami in kuharskimi šolami, trgovskimi združenji, italijanskimi restavracijami in priznanimi kuharji želi italijanska vlada promovirati italijansko kmetijsko-živilsko industrijo s posebno pozornostjo nad pojavom zlorabe označevanja izdelkov z italijanskim poimenovanjem "Italian Sounding", in sicer tako s poučevanjem končnega potrošnika kot tudi z usposabljanjem bodočih mednarodnih kuharjev.Chef Fabrizio D'Alessandro, Italian Chef Academy

Na spletu bodo objavljeni videoposnetki priznane italijanske kuharske akademije Italian Chef Academy, ki bodo ponazorili pripravo inovativnih receptov z uporabo pristnih italijanskih sestavin. Rimska akademija, ki jo vodi Giuliano Alessandrini, se že vrsto let ukvarja s strokovnim usposabljanjem in specializacijo italijanskih in mednarodnih študentov gostinstva in visoke kulinarike.

Projekt Tedna italijanske kulinarike v svetu se je začel leta 2016 in ga vsako leto zaznamuje več kot 1.000 dogodkov na petih celinah. Priložnosti za znanje, usposabljanje in razprave – s posebnim poudarkom na certificiranih kakovostnih izdelkih – so del načrta za promocijo in zaščito kmetijsko-živilskih izdelkov Made in Italy v tujini in se izvajajo v sodelovanju med Ministrstvom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje ter Ministrstvom za kmetijsko in gozdarsko politiko v sinergiji z Ministrstvom za gospodarski razvoj in Ministrstvom za šolstvo.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča