Recept - Brezglutenski kruh s semeni

Klavdija Rupar 04.10.2019
Brezglutenski kruh s semeni. Foto: Unsplash

Gluten je nekaj čemur se večina ljudi trenutno izogiba. Nekateri zato, ker jim povzroča težave, spet drugi zato, ker gre za neke vrste modno muho. Ne glede na to, zakaj ne jeste glutena, ali pa se ga vsaj na vsake toliko želite izogniti, brezglutenske hrane je vedno več in je tudi vedno lažje dostopna. Danes pa vam tudi mi predstavljamo povsem preprost recept za brezglutenski kruh s semeni.

SESTAVINE:

  • 450 g brezglutenske moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 čajni žlički sladkorja v prahu
  • 2 čajni žlički aktivnega kvasa
  • 310 ml polnomastnega mleka
  • 1 čajna žlička jabolčnega kisa
  • 6 čajnih žličk rastlinskega olja
  • 2 jajci + 1 jajce za premaz
  • 4 čajne žličke mešanih semen (bučna, sezamova, sončična)

PRIPRAVA:

Z oljem premažemo pekač za kruh. Moko damo v veliko posodo za mešanje in ji dodamo sol, sladkor in kvas. V drugi posodi zmešamo mleko, kis, olje in dve jajci. Tekočo mešanico dodamo suhim sestavinam in dodamo semena. Z mikserjem 3-4 minute mešamo vse sestavine, nato pa mešanico prelijemo v pekač in pomažemo z oljem. Nato pustimo stati eno uro oziroma toliko časa, da masa naraste.

Pečico segrejemo na 180 stopinj in pečemo 35 do 45 minut, nato pa jo s folijo pokrijemo za 10 minut. 10 minut pred koncem pečenja, kruh premažemo z jajcem in dodamo semena. Vzamemo iz pečice in ga prestavimo na rešetko, da se ohladi.

Dober tek!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča