Recept - slasten carski praženec

CITYLIFE 09.12.2020
šmorn

Carski, oziroma cesarski praženec je izjemno okusna in popularna sladica, ki izhaja iz Avstrije še iz časa cesarja Franca Jožefa I. Po teh, cesarskih časih tudi ime ( nem. Kaiserschmarren). Priprava je zelo hitra in enostavna, osnovni  recept pa podoben izdelavi mase za palačinke.

Recept za 4 osebe:

  • 4 jajca
  • četrt litra svežega polnomastnega mleka
  • 150 gramov moke
  • 50 gr. masla
  • 3 žlice sladkorja in ščepec soli 

Iz jajc ločimo beljake in jih rahlo stepemo v sneg v katerega vmešamo eno žlico sladkorja. Rumenjake, moko, mleko in ščepec soli skupaj zmešamo v srednje gosto zmes. Malenkost bolj gosto kot za palačinke.

Sneg iz beljakov in pripravljeno zmes počasi, ročno vmešamo skupaj. Ne pretiravajmo z mešanjem,  saj sneg iz beljakov poskrbi da je končna zmes ravno prav rahla.  Po želji lahko v tej fazi v zmes dodamo tudi rozine in tri kapljice ruma ( samo za odrasle)

V ponvi raztopimo maslo in vanjo zlijemo pripravljeno zmes.  Pečemo približno 3 minute po eni strani, potem vse skupaj obrnemo in pečemo na zmernem ognju še ca. 5 minut.  

Carski praženec nato z leseno lopatko raztrgamo na večje kose. V tej fazi lahko praženec posujemo (ali pa tudi ne) še s preostalim sladkorjem, ponovno zmešamo da sladkor karamelizira in pečemo na vročem ognju še ca. 2 minuti.   

Pečen šmorn na koncu serviramo kar v ponvi, posujemo s sladkorjem v prahu in zraven ponudimo slivov džem ali jabolčno čežano s cimetom.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča