Trendi notranjega oblikovanja za leto 2023

Klavdija Rupar 04.01.2023
interiertrendi-unsplash

Zadnja leta je bilo prav posebno na področju notranjega oblikovanja. Zakaj? Ker smo ljudje na svoja domovanja začeli gledati z drugega zornega kota, saj smo v njih preživeli večino svojega tako delovnega kot prostega časa. Zelo pomembno je namreč postalo, da se v svojem domu počutimo, kar se da dobro. Prav zato so letošnji trendi polni barv, dodatkov in vibracij, ki se nagibajo k prizemljenosti in identiteti.

Kateri so torej trendi notranjega oblikovanja za 2023?

Naravni materiali

Les. Zelenje. Naravna svetloba. Teksture in toplota, ki jih dobimo iz narave ne more nadomestiti nič izdelanega s strani človeka. Te elementi prostoru dodajo tudi nekaj "zunanjosti" in domu dajo občutek pomirjenosti, ki jo npr. dobimo, ko se sprehajamo po gozdu. Glede na to da veliko časa preživimo notri, ni nič čudnega, da želimo našemu domu dodati občutek sproščenosti in umirjenosti, zato so v trendu kosi, ki bodo vzbujali takšne občutke.

Vintidž kosi

Kar je staro, je v resnici novo, še posebej ko iščemo zanimivo pohištvo ali dodatke, ki imajo v ozadju zgodbo. Vse od večjih kosov, kot so na novo oblečene zofe in kavči do zanimivih kavnih mizic, unikatnih svetilk, dodatkov in umetnin. Vintidž kosi pa so tudi super alternativa za vse tiste, ki želite nekaj drugačnega, pa so kosi, ki jih iščete povsod, razprodani.


Globalni dekor

V svoje domove si želimo prinesti eksotiko krajev, ki smo jih obiskali, krajev, ki jih želimo obiskati in krajev, ki se nam mogoče zdijo tako oddaljeni, da jih nikoli ne bomo obiskali. S tem namreč poskrbimo, da vseeno doživimo te kraje, sicer v manjšem obsegu. In ker so potovanja vsaj malenkost bolj okrnjena zaradi korone, si to lahko pričaramo doma. Z živahnimi printi, bolj divjimi barvami in etičnimi potiski.


Nasičenost s toplimi, naravnimi in udobnimi barvami

Ne glede na to kaj se dogaja v našem življenju, bi moral biti naš dom zatočišče, ki nam vedno prinaša toplino in udobje - in to je glavni trend letošnjega leta. Zato so barve, ki so letos v modi umirjene, malenkost muhaste, pridušene. Izbirajte med svetlo roza, zadušeno modro, sivo zeleno in rdečkasto barvo.


Multifunkcionalnost

V zadnjem letu je kuhinja, v kateri smo prej samo jedli različne obroke, postala naša pisarna in glavna točka, kjer imamo Zoom sestanke. Enako lahko rečemo za dnevno sobo: učilnica čez dan, prostor za večerno družinsko druženje. Naši domovi so obenem postali naše pisarne, kar pomeni, da jih ves čas prilagajamo trenutnim potrebam. Zato je letošnji trend multifunkcionalnost, saj si želimo dekorja, ki ima več različnih funkcij. Lahko je to jedilna miza, ki se spremeni v pisalno, ali pa dodatni stoli, ki jih lahko uporabite, ko pridejo obiski.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča