Knjige za praznično branje

Klavdija Rupar 23.12.2022
praznicno-branje-unsplash

Knjiga je najlepše darilo. Še lepše darilo, ki ga podarite samim sebi pa je, da si vzamete čas in knjigo tudi preberete in je ne pustite ležati na nočni omarici.

Ker so tik pred vrati prazniki, si boste zagotovo privoščili vsaj kakšen prost dan, ki ga lahko izkoristite prav za branje. 

Da pa vam malenkost pomagamo pri idejah za darila ali idejah, kaj prebrati med prihajajočimi prazniki, smo poiskali nekaj uspešnic letošnjega leta, večina med njimi so celo plod slovenskih avtorjev. 

Koma - Tadej Golob

Golobove kriminalke so poznane prav vsem knjigoljubom. Koma je že peti del serije o Tarasu Birsi. Taras se po hudi nesreči na Polhograjski Grmadi prebudi iz kome. Ne le da ga čaka dolgotrajen spopad z zahtevno fizično rehabilitacijo, v njegovem spominu je obsežna spominska vrzel. Vse je zaprto zaradi covida, zlovešče spremembe pa se odvijajo tudi na Generalni policijski postaji.

Foto: emka.si

David Zupančič - Življenje v sivi coni

David Zupančič je ciljni publiki poznan kot Instagram vplivnež "minister za slabe ideje" (ministry.for.wtf), ki na svojem profilu deli tako zabavne dele poklica infektologa kot tudi tiste najbolj grozljive. Letos je izdal tudi svoj knjižni prvenec Življenje v sivi coni, ki je nastala v času pandemije covida-19. Marsikdo je v tem času imel zelo veliko za povedati, v bolnišničnih sobah pa so se odvijale težke bitke in osebne drame bolnikov. Zupančič to pripoveduje na humoren, poznavalski in natančen način. Knjiga je postala tudi knjiga leta 2022.

Foto: emka.si

Miha Mazzini - Osebno

To je knjiga o odnosih. O razumevanju, poslušanju in pogovarjanju. Knjiga o bližini in o tem, kako jo ustvarjamo. Kako se zbližujemo in oddaljujemo, kako smo ujeti v nevidni ples in se sploh ne zavedamo, da smo mnogokrat le lutke na nitih naših prednikov in okolja. Kako se je skeptik lotil duhovnosti, se soočil s travmatičnimi spomini in izgubil strah pred bližino. 

Foto: goga.si 

Colleen Hoover - Konča se z nama

Drzen in globoko osebni roman Konča se z nama predstavlja srce parajočo in nepozabno pripoved o ljubezni, za katero je treba plačati najvišjo ceno. Lily ni bilo vedno lahko, a je kljub temu pripravljena zavihati rokave, da bi si ustvarila življenje, kakršno si želi. Za sabo pusti mesto, v katerem je odraščala, se preseli v Boston in ustanovi lastno podjetje. Ko med njo in lepim kirurgom Rylom Kincaidom preskoči iskrica, se zdi vse v Lilyinem življenju celo preveč lepo, da bi bilo resnično.

Foto: emka.si

Aljoša Bagola - (S)Misli

Aljoša Bagola, ikona slovenskega oglaševanja, je po dveh uspešnicah (Kako izgoreti in Srečo, prosim) pripravil že tretjo (darilno) knjigo, v kateri so zbrane lucidne misli in spoznanja, da bi nam pomagali prepoznati in doživeti srečo v njenih številnih odtenkih. Oblikovane so v koledar za vsak dan v letu, torej 365 misli za vsak dan v letu 2023. Knjigi sta dve - moška in ženska različica, misli pa naslavljajo večna vprašanja o sreči, času, bolečini, ljubezni, iskrenosti itd.

Foto: emka.si 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika