Knjige kot navdih za potovanja v eksotične kraje

Tina Lagler 26.08.2022
Knjige

Knjige, ki nas navdihnejo in navdušijo nad določeno deželo in eksotičnimi kraji so enkraten način, kako spoznati tamkajšnjo kulturo in življenje. Številni pisci namreč že od nekdaj uporabljajo besede, s katerimi opisujejo pokrajino, zvoke in celo vonj, ki si jih v mislih lahko brez težav predstavljamo in se odpravimo na pot v Istanbul, Tokio, Tibet, kraje, o katerih le sanjamo, vendar so danes še kako dosegljivi. Smo pripravljeni na nekoliko drugačne predloge za letošnje dopustniške destinacije?

Istanbul: Memories and the City

Orhan Pamuk

Isntabul: Memories and the City so ganljivi spomini, ki pripovedujejo o kulturni spremembi, ki je doletela Istanbul, ko se je le-ta začel modernizirati in je tako preteklost pustil daleč za sabo.

Istanbul, foto: Wikimedia

Pariz - premični praznik (A moveable feast)

Ernest Hemingway

V Hemingwayevi pripovedi se podamo na pot po njegovih spominih v čas, ko se je še uveljeval kot pisatelj. Tako se je v 20. letih prejšnjega stoletja v Parizu srečeval s F. Scottom Fitzgeraldom, Gertrude Stein in Ezro Poundom ter hkrati podrobno opisoval kraje, ki jih je obiskoval in slikovito orisal francosko prestolnico med obema vojnama.

Pariz, foto: Pexels

Kronika ptiča navijalca (The Wind-Up Bird Cronicle)

Haruki Murakami

Nihče ne ponazori Tokijske večplastnosti, subtilnosti in japonske kulture bolje kot Haruki Murakami. Medtem ko del njegovega epskega romana pripoveduje zgodbo o razpadajoči zakonski zvezi, je delno tudi napet detektivski roman, ki nas popelje v življenje v predmestju Tokia.

Tokio, foto: Pinterest

Alkimist (The Alchemist)

Paolo Coelho

Alkimist je popotniška zgodba brazilskega avtorja, ki mlademu andaluzijskemu pastirju sledi na potovanje v Egipt, potem ko je ta že večkrat sanjal, da bo tam našel zaklad.

Egipt, foto: Pexels

V Patagoniji (In Patagonia)

Bruce Chatwin

Leta 1974 je Bruce Chatwin šest mesecev preživel v Patagoniji, kjer je zbiral zgodbe ljudi, ki so se tja preselili iz drugih krajev. Rezultat njegovega dela je še danes občudovana oda nomadskemu načinu življenja.

Patagonia, foto: EU Patagonia

Cloudstreet

Tim Winton

V zgodbi Tima Wintona spremljamo 20 let življenja dveh družin, od leta 1943 do leta 1963, ki skupaj živita v hiši v avstralskem Perthu. Roman vse od njegove objave leta 1991 velja za enega najboljših v Avstraliji.

Perth, foto: Tourism Australia

Otroci noči (Midnight's Children)

Salman Rushdie

Skozi čudovito alegorično pripoved spoznamo mladeniča, ki si prizadeva najti svojo nacionalno identiteto. Rodil se je namreč v trenutku, ko se je Indija iz britanske kolonije osamosvojila, zaradi česar se fant sreča s posledicami, na katere pa ni pripravljen.  

India, foto: Pexels

Sedem let v Tibetu (Seven Years in Tibet)

Heinrich Harrer

Neverjetna in iz prve roke popisano popotovanje mladega avstrijskega planinca, ki se je leta 1944 znašel v Tibetu in se tam v sedmih letih bivanja spoprijateljil s Tenzinom Gyatsom, 14. dalajlamo.

Tibet, foto: Luminous Landscape

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika