Hrbtenica in bolečine v hrbtenici

CITYLIFE 17.01.2024
fizioterapija---bolečine-v-hrbtenicifotounsplash105

Hrbtenica ima več pomembnih funkcij v telesu in te so:

 • Podpora telesa: Hrbtenica nosi težo zgornjega dela telesa ter omogoča vzravnano držo.
 • Zaščita hrbtenjače: Hrbtenica obdaja hrbtenjačo, ki je del centralnega živčnega sistema in jo tako ščiti pred poškodbami.
 • Gibljivost: Hrbtenica omogoča boljšo gibljivost telesa, ki vključuje upogibanje, zvijanje in obračanje.
 • Amortizacija: Medvretenčni diski oziroma ploščice, ki se nahajajo med posameznimi vretenci delujejo, kot blažilniki, ki absorbirajo udarce med telesno aktivnostjo, kot je na primer hoja in tek.

Hrbtenica je sestavljena iz 7 vratnih vretenc, 12 prsnih vretenc, 5 ledvenih vretenc, 5 zaraščenih sakralnih vretenc ter trtice, katero sestavljajo 3-5 majhnih in pogosto zaraščenih vretenc. Bolečino v hrbtenici lahko razložimo, kot občutek nelagodja, ki nastane v predelu hrbtenice.  

fizioterapija bolečine v hrbtenicifotounsplash108

Vzroki bolečin v hrbtenici

Sama bolečina se lahko pojavi v kateremkoli predelu hrbtenice (vratni oziroma cervikalni predel hrbtenice, prsni oziroma torakalni predel hrbtenice ali ledveni oziroma lumbalni del hrbtenice). Posledično posamezniki čutijo otrdelost hrbtenice, zmanjšano gibljivost, otrplost ali celo mravljinčenje v okončinah. Bolečina je lahko blaga, intenzivna, ostra ali pekoča. Bolečina lahko traja krajše ali daljše časovno obdobje. Pogosto se bolečina širi tudi v druge predele telesa, kot so roke in noge, pri čemer je lahko prizadet tudi živčni sistem. Bolečine v hrbtenici lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov, kot so:

 1. Mišična napetost: To je eden izmed najpogostejših vzrokov nastanka bolečine v hrbtenici, ki lahko nastane zaradi nenadnega giba, dvigovanja težkih bremen, dolgotrajnega sedenja ali slabe drže.
 2. Medvretenčna hernija: To se zgodi, ko se notranja vsebina medvretenčnega diska iztisne navzven in prične pritiskati na okoliške živce.
 3. Degenerativne bolezni: Staranje lahko privede do pojava degenerativnih sprememb hrbtenice, kot je obraba medvretenčnih diskov ali spinalna stenoza, kar posledično povzroča bolečine v hrbtenici.
 4. Osteoartritis: Gre za vnetje v hrbtenici, ki povzroči zoženje prostora okoli hrbtenjače, kar lahko vodi do bolečine in občutka togosti.
 5. Osteoporoza: Je bolezen, ki povzročanja zmanjšanje kostne gostote, kar lahko privede do zlomov vretenc, kar posledično privede do bolečine.
 6. Skolioza: Gre za stanje nepravilno ukrivljene hrbtenice, kar povzroča bolečine, ki se stopnjujejo s staranjem.
 7. Psihološki dejavniki: Stres in depresija lahko prav tako privedeta do poslabšanja bolečin v hrbtenici.
 8. Napačna telesna drža: Dolgotrajno sedenje ali stoječe delo z napačno držo lahko privede do bolečin v hrbtenici.
 9. Poškodbe: Športne poškodbe ali nesreče, kot so padci, lahko povzročijo akutne in dolgotrajne bolečine v hrbtenici. 


Bolečine v hrbtenici lahko torej nastanejo zaradi različnih vzrokov, od manj resnih do bolj resnih, kar zahteva obravnavo pri zdravniku in fizioterapevtu.

fizioterapija bolečine v hrbtenici.jpeg

Postavitev diagnoze

Natančno diagnozo in zdravljenje bolečine v hrbtenici lahko odredi samo zdravnik, s katerim se še posebej posvetujte, če se bolečine intenzivne ter dolgotrajne. Zdravnik bo na podlagi pridobljene anamneze predlagal izvedbo diagnostičnih metod, kot so rentgensko slikanje, magnetna resonanca ali računalniška tomografija.

fizioterapija bolečine v hrbtenicifotounsplash100

Zdravljenje bolečin v hrbtenici

 Za lajšanje bolečin v hrbtenici je priporočljivo:

 • Raztezanje, ki lahko izboljša gibljivost ter zmanjša napetost v mišicah.
 • Ohranjanje primerne telesne drže, saj slaba drža poveča pritisk na hrbtenico, kar povzroča dodatne bolečine.
 • Redna telovadba, kot je hoja, plavanje ali specifične vaje za krepitev mišic bodo pomagale pri nadzoru in zmanjšanje bolečine v hrbtenici.
 • Pravilna ergonomija pri delu oziroma ustrezno delovno okolje lahko občutno pripomore pri obvladovanju bolečine v hrbtenici zaradi sedenja.
 • Izogibanje dolgotrajnemu sedenju in stanju na nogah ter kratki odmori, ki vključujejo gibanje pomagajo preprečiti občutek togosti.
 • Uporaba toplih in ledenih oblog lahko prav tako pomaga pri lajšanju bolečin v hrbtenici.

V primerih, kadar bolečine v hrbtenici vztrajajo ali se poslabšajo, je priporočljiv obisk zdravnika, ki bo predlagal nadaljne zdravljenje, kot je fizioterapija ali kakšno drugo obliko zdravljenja. Na resnejše težave v hrbtenici lahko kaže intenzivna bolečina, ki ne preneha in je dolgotrajna. V takšnih primerih je obisk zdravnika nujen. 

fizioterapija bolečine v hrbtenicifotounsplash104

Težave s hrbtenico, ki nastanejo, kot posledica poškodb, degenerativnih bolezni, okužb in ostalih nepravilnosti, kot je na primer skolioza, lahko povzročajo bolečine v hrbtenici ali celo omejeno gibanje hrbtenice. Skrb za zdravje hrbtenice je zato pomemben del ohranjanja splošnega zdravja in dobrega počutja.

Imate težave s hrbtenico? Naročite se na posvet in diagnostični pregled www.rehab.si.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika