Kako pospešiti metabolizem?

Klavdija Rupar 25.08.2021
jan-sedivy-3he3b4r-a08-unsplash

Težave z zaprtostjo in napihnjenostjo znajo biti precej problematične in še zdaleč ne nedolžne. Če je vaš metabolizem počasen in vam povzroča preglavice, je vsekakor primerno, da obiščete zdravnika, še prej pa se lahko poskusite poslužiti nekaterih bolj naravnih metod, ki jih lahko preizkusite kar doma.

Povečajte vnos proteinov

S prehranjevanjem vaše telo pridobi energijo, metabolizem pa za presnavljanje hrane mora uporabiti to energijo. Vaše telo mora porabiti kalorije, če želi pridobiti kalorije. S povečevanjem proteinov in zmanjšanjem praznih hidratov in sladkorjev je vaše telo ves čas v najbolj zdravi coni porabljanja kalorij.

Pijte veliko zelenega čaja

Poslušajte kitajsko medicino in v svojo dnevno rutino dodajte zeleni čaj. Zeleni čaj naj bi namreč dodatno aktiviral vaš metabolizem. Priporoča se od štiri do pet skodelic na dan. Če se vam to zdi preveč dela pa si lahko zjutraj pripravite celo plastenko čaja in jo pijete čez dan. Nekatere njegove učinkovine so sicer povezane s kofeinom, zato v primeru, da tega že ogromno zaužijete, ne bo imel enakih učinkovin.

Foto: pexels

Več stojite

Velika večina služb poteka v sedečem položaju, kar pomeni, da nekateri sedenje celo primerjajo s kajenjem. Še bolj problematično je, da se velika večina teh ljudi tudi premalo ali skoraj nič ne giba. Preveč sedenja pa povzroča nabiranje mastnih kislin na krvnih žilah, kar lahko vodi do težav s srcem, sladkorno boleznijo, debelosti in celo krvnih strdkov. Poskusite s stoječo mizo, saj s stanjem v eni uri lahko porabite med 100 in 200 kalorij. 

Pijte več vode

Še lažje od zelenega čaja je, da res pijete zadosti vode. Pitje mrzle vode naj bi pomagalo pri porabljanju kalorij. Pitje več vode pa bo tudi poskrbelo, da boste manj pili sladkane pijače ali uživali prazne kalorije. Načeloma niti ni važno, kakšno vodo pijete (hladno ali sobne temeprature) važno je, da jo spijete čim več.

Foto: pexels

Vir: Camillestyles.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika