Česa vse se lahko naučimo od Skandinavcev?

Klavdija Rupar 29.11.2021
pexels-lisa-1866761

Že od nekdaj se dobro zavedamo, da imajo severnjaki dodobra urejeno življenje in vsekakor si želimo, kar se da ravnati po njih. Preizkusili smo minimalistično skandinavsko arhitekturo, se stiskali v udobju doma in preizkušali hygge, sedaj smo dobili še švedsko Ikeo, ki poskrbi za ugodno in lepo pohištvo.

Po čem vse se še lahko zgledujemo po Skandinavcih?

Slabo vreme ne obstaja, obstajaj samo slaba oblačila

Takoj, ko zunaj ni vsaj petnajst stopinj pozimi, ali trideset poleti, se pritožujemo. Pozimi, ko je sneg in poleti, ko je zunaj huda vročina se namreč najraje kar skrivamo. Skandinavci se s tem ne strinjajo: vreme ti ne sme prekrižati načrtov in te ne sme spraviti v slabo voljo. Pri njih je edina predvidljiva stvar o vremenu to, da je nepredvidljivo. Če vam vreme predstavlja izgovor, da ne greste ven, raje kupite primerna oblačila in obutev ter živite kot Skandinavci.

Uživajo v majhnih stvareh

Danci imajo "hygee" in Norvežani imajo "kos". Gre sicer za različna, a v svojem bistvu podobna koncepta, ki nas učita, da se moramo prepustiti in uživati v drobnih trenutkih. Lahko je to čas za kavo, poslušanje najljubše glasbe ali pa izklopitev vseh elektronskih naprav. Vsi te preprosti trenutki vam lahko prinesejo ogromno zadovoljstva, če se le znate ustaviti in uživati v njih.


Ravnotežje med delom in življenjem

Če se pri nas podaljšujejo delavniki, jih v Skandinavskih državah krajšajo. Ugotavljajo namreč, da boljše razmerje med delom in prostim časom, pomeni precej bolje opravljeno delo v krajšem času, obenem pa tudi bolj srečno življenje. Poleg tega so med prostim časom povsem prosti in ne delajo. 

Pojdite ven

Skandinavci se zelo dobro zavedajo pomena svežega zraka in uživanja v naravi. Radi raziskujejo naravo, se sprehajajo ob morju ali hodijo v gore. Gibanje na svežem zraku je zares pozitivno, kar sami še posebej spoznali v času zaprtja. Zato si vsak dan privoščite vsaj polurni sprehod in uživajte v spoznavanju okolice in dihanju svežega zraka.Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča