Kam na letošnji poletni dopust?

Klavdija Rupar 10.07.2022
grcijajohnny-africa-zx0s27d3fw-unsplash

Poletje je z vso silo priletelo in letošnjim vročim in sončnim dnem kar ni videti konca. Večina med nami razmišlja samo še o tem, kam bomo pobegnili na oddih, med katerim bomo ležali na plaži, brali knjige in se kopali v morju.

Ste dopust že dali skozi ali vas še čaka? Pa že veste, kam se boste odpravili?
Letošnje poletje so se vse cene precej podražile, zato lahko hitro za tedenski dopust zapravimo precej več denarja kot prejšnja leta. A na žalost se vse cene dražijo, tako da si je samo potrebno poiskati destinacije, ki so še vedno dokaj ugodne.

Da vam malenkost pomagamo pri letošnjem izboru, smo tudi mi pripravili svojega.

Azori

Imate dovolj te vročine in bi si želeli pobegniti nekam, kjer je čez celo leto precej konstantna temperatura? Obiščite Azore! Arhipelag iz devetih otokov sredi Atlantskega oceana, ki spada pod Portuglasko vas bo navdušili s svojo čudovito naravo, ves čas dokaj pomladnimi temperaturami (tam je trenutno 21 stopinj), nasadi čajaveca in ananasa. Tja se lahko odpravite kar iz Ljubljane, če iščete bolj cenovno ugodno možnost, pa z Benetk do Lizbone in potem iz Lizbone na Ponta Delgado z Ryanariom. Med otoki pa se lahko potuje z notranjimi leti ali trajekti.

Foto: Pexels

Skandinavija

Še ena izbira za vse tiste, ki ne marate preveč visokih temperatur. Na pot se lahko odpravite tudi kar z avtom ali avtodomom, spite v različnih kampih ali apartmajih. Pripravite si pustolovščino in si oglejte vse od Švedske, Danske, Norveške do Finske, kjer boste tudi v tem času našli kotičke, kjer še vedno naletava sneg. Obiščite tudi njihove prestolnice, da se za kak dan ali dva lahko malenkost bolj pomešate med turiste, če bi želeli bolj odmaknjene dele, pa vsekakor priporočamo kampe. Vsekakor pa potovanja po Skandinaviji ne moremo umestiti med cenejše opcije.


Foto: Pexels

Grčija

Grčija je vedno odlična izbira, čeprav jo res svetujem šele za september, saj je poleti na večini, vsaj bolj znanih otokov, zares huda gneča, temperature so visoke, cene pa gredo v nebo. Septembra se pri njih sezona konča, zato boste po ugodnejši ceni dobili apartma in avto, otok boste imeli povsem zase, vročina pa bo precej manjša, še vedno pa bo dovolj toplo za kopanje v morju in poletna oblačila. Če se odločate za Grčijo, letos preskočite najbolj znane otoke, kot so Santorini, Mikonos, Zakintos, Lefkas in podobni, ampak raje poglejte za manjše, manj poznane otočke, na katerih še vedno ni toliko množičnega turizma. Npr. Andros, Koufonisia, Anafi, Folegandros, Amorgos. 

Foto: pexels

Italija

Italija je vedno dobra izbira. Pa naj bo to celinski del, kjer se lahko posvetite ogledom kulturnih in zgodovinskih znamenitosti ter dobri hrani ali pa bolj morski in obmorski del, kjer uživate v raziskovanju čudovitih obmorskih mestec in plaž. V Italijo se brez težav lahko odpravite  z avtom, na Sardinijo in Sicilijo tudi z avtom, če želite prihraniti denar za bivanje pa tudi z avtodomi. V Italiji težko zgrešite: po dobro pico odletite v Neapelj, po čudovite razglede v Toskano, Apulijo ali Cinque Terre, za bolj morsko dogajanje pa na jug Italije, Sicilijo ali Sardinijo.

Foto: pexels


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča