Nasveti za izboljšanje imunskega sistema

Klavdija Rupar 04.07.2021
pexels-photo-2294354

Imunski sistem je izrednega pomena za naše zdravje in če zanj ne skrbite, se to hitro pozna na vašem počutju, saj skrbi za borbo proti boleznim. V zadnjem letu je skrb za imunski sistem postala še malenkost bolj pomembna,  saj smo večino časa preživeli zaprti v stanovanje in čakali, da bo nočne more konec. Nekateri so se začeli bolj pogosto gibati, drugi so začeli jemati prehranska dopolnila, spet tretji so se začeli bolj zdravo prehranjevati. A za imunski sistem je dejansko potrebno vse našteto. 

Kako si lahko na bolj naraven in enostaven način izboljšate imunski sistem?

Osem ur spanca

Dovolj spanca je povsem preprost a izredno pomemben dejavnik, ki vpliva na vaš imunski sistem. Kar pomislite, kako utrujene se počutite, ko ste bolni? Takrat vaš imunski sistem deluje dvakratno. Če vam uspe spati vsaj osem ur na noč, potem se boste lažje spopadali z boleznimi in slabim počutjem.

Foto: pexels

Spremenite prehrano

Vsi poznate rek: "Jabolko na dan odžene zdravnika stran." Nekatera hrana je še posebej primerna za boljše delovanje imunskega sistema. K takšni hrani spadajo vitamin C, česen in hrana bogata z antioksidanti, kot so pomaranče, brokoli, kivi in gozdni sadeži. 

Začnite z jemanjem probiotikov

Probiotiki bodo poskrbeli za zdravje vašega črevesja, kar je tudi eden izmed ključnih dejavnikov do boljšega imunskega sistema. Nekatere študije so pokazale, da bakterije v črevesju pomagajo vašemu imunskemu sistemu, da loči med zdravimi in nezdravimi celicami. Zato je vnos probiotikov izredenga pomena. Predlagamo vam uživanje fermentirane hrane, kot npr. jogurt ali pa dnevna prehranska probiotična dopolnila.

Foto: pexels

Redna vadba

Redno gibanje je ključnega pomena za dober imunski sistem. Že samo sprehod na dan, vam bo pomagal do boljšega počutja in zdravja na splošno. Izberite vadbo, ki vam ustreza in če niste navdušeni nad visoko intenzivno vadbo, izberite pilates ali jogo - kakršnokoli gibanje bo pomagalo, da se boste bolje počutili v svoji koži in manjkrat zboleli.

Zmanjšajte raven stresa

Vsi živimo stresna in hitra življenja, a zavedati se morate, da stres povzroča vnetja v imunskih celicah, s čimer zmanjša zmožnost vašega telesa, da se bori proti bolezni. Poiščite zdrave načine, kako se boriti proti stresu, kot so joga, meditacija, pisanje dnevnika ali pa si poiščite prav profesionalno pomoč.

Foto: pexels


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča