Potovalni trendi v letu 2019

Klavdija Rupar 29.12.2018
Foto: Unsplash

Da malo pomagamo pri idejah, smo pripravili seznam najbolj zanimivih potovalnih trendov v letu 2019. Mogoče pa nam le uspe katerega izkoristiti v letu, ki prihaja.

1. Nastanitev: Hoteli, v katerih lahko nakupujemo pohištvo

Kar nekaj podjetij, ki prodaja pohištvo in stvari za opremo doma, je začelo odpirati svoje hotele. To pomeni, da bodo gostje lahko kupili izdelke, ki jih vidijo in uporabljajo med počitnicami. S tem je začel MADE.com, ki je na Manhattanu odprl prvi takšen hotel dve leti nazaj, naslednjega pa so odprli v Londonu letos poleti.

Foto: Unsplash

2. Družinsko potovanje: Nomadsko življenje

Večina družin se spopada s pomanjkanjem časa in s tem, da rezervirajo enotedenske počitnice na enem izmed grških otokov, peščica, ki si želi živeti drugače, pa se odloči, da bo s svojimi otroki prepotovala cel svet in jih tako naučila živeti drugače. Skupaj se tako odpravijo raziskovat svet za precej daljši čas kot je le en teden. Do približno leta 2020 bo skoraj polovica Angležev in Američanov delala kot "freelencerji", v letu 2017 pa je bilo kar 40% več otrok šolanih doma, zato ni čudno, da se starši odločijo, da bodo svoje življenje preživeli na drugačen način.

Foto: Unsplash

3. Solo potovanje – skupno bivanje

Solo potovanje zna biti precej osamljeno, če nisi študent z nahrbtnikom, saj hoteli niso ravno najbolj primerni za spoznavanje novih ljudi. Rešitev je skupno bivanje – gre za obliko moderne komune med mladimi izobraženimi ljudmi – s čimer spoznamo lahko veliko lokalcev kot tudi ljudi iz vsega sveta. V New Yorku že imajo kompleks stanovanj, v katerih imajo vse prostore deljene, organizirajo dogodke, ure joge in celo deljenje vroče kopeli.

Foto: Unsplash

4. Tehnološko – plačevanje s kriptovalutami

Ne glede na to ali denar zamenjamo že v Sloveniji ali ga dvigujemo na bančnih avtomatih v tujini, v vsakem primeru zaradi druge valute izgubimo nekaj denarja. Prihodnost so zato kriptovalute. Čeprav povprečen turist ne bo ravno imel virtualne denarnice polne bitcoinov, kriptovalute omogočajo dobro varovano, univerzalno valuto, ki nima nobenih dodatnih stroškov. Od leta 2019 naprej bomo lahko počasi začeli plačevati s kriptovalutami. Danes že 450.000 hotelov po svetu sprejema Etherum plačilo.

Foto: Unsplash

5. Modni dodatki - superge z nizkim ogljičnim odtisom

Dober par superg je zagotovo ena najbolj pomembnih stvari, ki jo moramo s sabo vzeti na potovanje. A njihov ogljični odtis je zaskrbljujoč, saj samo en par tekaških super proizvede 13 kilogramov ogljikovega dioksida, saj je narejen iz plastike, sintetike in najlona. Sier se to res ne more primerjati z letenjem, a je pametno, da začnemo bolj previdno izbirati svojo obutev. Obstaja kar nekaj znamk, ki že izdelujejo superge z nizkim ogljičnim odtisom. Med njimi so portugalski start-up Wado, francoska znamka Veja, znamka Allbirds iz San Francisca, ne spregljemo pa tudi znamk kot so Adidas x Parley, Ecoalf, Baabuk in Vivobarefoot. 

Foto: Unsplash

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča