Preveč zapravljate? Potem imamo za vas nekaj nasvetov!

Klavdija Rupar 19.12.2022
clay-banks-tgqumvhnlc4-unsplash

Se spomnite filma Strastna zapravljivka, v katerem je v glavni vlogi nastopila rdečelasa Isla Fisher? Ki je imela hude težave z zapravljanjem denarja? Čeprav si ni mogla privoščiti, si je ves čas kupovala nove obleke, nove čevlje in vse, kar ji je prišlo pod roke. Dokler ji ni začel slediti izterjevalec dolga. Takrat se je odločila, da temu naredi konec.

Se tudi vam kdaj zdi, da se znajdete v začaranem krogu nakupovanja stvari, ki jih sploh ne potrebujete, ki vam nato ležijo v omari in imate po vsakem nakupu slabo vest, a vseeno ničesar ne spremenite?

Potem je čas, da si preberete nekaj naših nasvetov, ki vam bodo pomagali, da si pripravite točen mesečni proračun in nehate po nepotrebnem zapravljati denar.

Zamenjajte članarino v fitnesu za domačo telovadbo

Res je, da smo bili vsi veseli, ko so se ponovno odprle telovadnice, fitnesi in skupinske vadbe, zagotovo pa nihče ni pretirano pogrešal dragih članarin, ki jih med karanteno ni bilo. Vadba doma je zagotovo precej cenejša in dostopnejša. Poiščite takšno, ki vam je pisana na kožo, k njej povabite še prijateljico in skupaj poskrbita za dobro počutje in zabavo.

pexels-maitree-rimthong-1602726

Prekinite naročnine, ki jih ne potrebujete več

Vzemite si čas in poglejte kakšne naročnine vse imate. Netflix pa ga sploh ne gledate? Imate zakupljen program treningov, pa se ne spomnite, kdaj ste se zadnjič spravili na podlago? Potem je čas, da odpoveste vse, česar več ne potrebujete.

Kavo skuhajte doma

Namesto, da si na poti v službo na bližnji bencinski črpalki ali v kavarni vzamete kavo za s sabo, si jo skuhajte doma in jo prelijte v potovalno skodelico. 

Namesto avta izberite javni prevoz ali kolo

Cene bencina in dizla gredo v nebo, kar pomeni, da nekateri porabijo na mesečni ravni precej več denarja za prevoz. Če je le možno, se v službo odpravite z javnim prevozom ali ob lepih dnevih celo s kolesom - tako boste bolj ekološki pa še nekaj dobrega boste naredili zase.

pexels-karolina-grabowska-4475523

Hrano nakupite preko spleta

Takoj, ko se po hrano odpravite v trgovino, zagledate svoje najljubše piškote, pa zraven še kokice in čips, ki jih nujno potrebujete. Na koncu namesto desetih izdelkov na seznamu domov prinesete petdeset nepotrebnih stvari. In redno mečete hrano stran. Hrano zato naročite preko spleta, saj vam ne bo v oči skočilo nekaj, česar ne potrebujete.

Začnite beležiti svoj mesečni proračun

Konec vsakega meseca si vzemite čas in si napišite vse stroške, ki ste jih imeli v preteklem mesecu. Nato si naredite načrt za naslednji mesec in najdite možnosti, kje lahko nekaj prihranite. Sledite temu proračunu in hitro boste videli napredek.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča