Katero nemško mesto je imenovano mesto vode?

Helena Peterlin 19.04.2023
augsburg-voznja-s-kajakom-po-ledenem-kanalu-©-dzt---michael-neumann---z-logom

Ste ugotovili? Mesto Augsburg je imenovano mesto vode. Augsburški sistem upravljanja voda ima večstoletno zgodovino in je od leta 2019 tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine. V univerzitetnem mestu pa boste na svoj račun prišli tudi tehnološki navdušenci. Številni vodni stolpi, hidroelektrarne, veličastni vodnjaki in vodotoki pričajo o vodnem sistemu, ki je edinstven v svetovnem merilu. 

Svetovna dediščina v Augsburgu

Augsburški sistem upravljanja voda (Unescova svetovna dediščina) je edinstven. Je živ prikaz 800-letnega razvoja mestne oskrbe z vodo, ki mu ni para nikjer na svetu; od srednjega veka pa vse do danes. V 15. stoletju so denimo začeli ločevati čisto pitno vodo od porabne vode, so tudi pionirji hidroelektrične energije, staro tradicijo pa danes nadgrajujejo z novimi tehnologijami.

augsburg pogled na mesto in mestno hišo © getty images seanpavonephotoAugsburg, pogled na mesto in mestno hišo. © Getty images / SeanPavonePhoto

Augsburški vodni sistem je od leta 2019 na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Sistem obsega 22 vznemirljivih objektov v mestu in širši okolici – od   monumentalnih fontan, impresivnih hidravličnih struktur in objektov za pitno vodo do elektrarn, kanalov in vodotokov.

augsburški sistem upravljanja voda © regio augsburg tourismus gmbh felix hartmannAugsburški sistem upravljanja voda. © Regio Augsburg Tourismus GmbH / Felix Hartmann

Vodni sistem je pravi poklon elementu vode. Zaradi raznolike rabe vodnih virov je sistem pravi zgled za varčno in trajnostno gospodarjenje ter odgovorno rabo.

O velikem pomenu zgodovinskega upravljanja voda in o širši problematiki vode pričajo tudi številni drugi spomeniki.

Trajnostna in družbeno odgovorna oskrba v regiji

Augsburška pitna voda: sveža, naravna, čista in ogljično nevtralna
Zanesljiva oskrba z vodo zahteva precej infrastrukture, ki ima običajno visoko porabo energije. V vodovodnem podjetju Stadtwerke Augsburg se tega vprašanja lotevajo z veliko mero zavezanosti in dobro podnebno strategijo. Oskrba s pitno vodo v Augsburgu je zdaj ogljično nevtralna! Nekaj zelene električne energije tam proizvedejo celo s turbinami zgodovinskega vodovoda v Hochablassu, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

vodni stolp ob rdečih vratih © regio augsburg tourismus gmbh felix hartmannVodni stolp ob rdečih vratih. © Regio Augsburg Tourismus GmbH / Felix Hartmann

V Augsburgu pa so doma tudi številni drugi pionirji trajnostnega gospodarjenja z viri. Dokazujejo, da je lahko oskrba z vodo regionalna, ekološka in družbeno odgovorna, pri tem pa včasih ubirajo povsem nove poti. Med trajnostnimi inovatorji so denimo augsburška tekstilna podjetja, proizvajalci hrane in pekarne, kot je denimo Cumpanum v osrčju Švabske. Njihov kruh je 100-odstotno ekološki. V sirarni Reißler pa največ dajo na transparentnost. Gre namreč za razstavno sirarno, odprto za obiskovalce; edino te vrste v severni Švabski. V proizvodnih prostorih lahko opazujete sirarje pri delu in se naučite marsikaj zanimivega o izdelavi mlečnih izdelkov. Poleg tega iz vodovodnih pip v Augsburgu teče čista in ogljično nevtralna pitna voda; proizvajalci hrane, kot je Unser Land, pa se vse bolj usmerjajo v regionalne izdelke brez gensko spremenjenih organizmov. Naj gre za hrano ali druga področja – trajnost se vedno izplača!

Uživajte trajnostno – ideje za kulinarične užitke v mestu in na deželi

Začnite dan s sveže pripravljenim zajtrkom iz regionalnih ekoloških proizvodov najvišje kakovosti, za večerjo pa si privoščite meni iz sezonskih sestavin. Tudi tu je pomembna transparentnost, saj jedilni list vsebuje podatke o poreklu ponudbe. Takšna hrana je okolju prijazna, kar pa se pozna tudi na okusu! Kakovostne jedi, pripravljene z ljubeznijo, bogatijo naš vsakdan, varujejo naravo in pripomorejo k dobremu počutju.

Čista idila ob kanalih na reki Lech v starem mestnem jedru Augsburga

kavarnica dreizehn © regio augsburg tourismus gmbhKavarnica Dreizehn. © Regio Augsburg Tourismus GmbH

Ljubka kavarnica DREIZEHN v starem mestnem jedru predstavlja uresničitev dolgoletne želje obeh lastnic. Domače in sveže pripravljene torte, dišeče kavne specialitete in krepke glavne jedi vam bodo polepšale tudi čisto običajen dan. Ponudba pa je prijazna tudi do živali, saj živalskih izdelkov ni ne v hrani ne v pijači. Ko boste poskusili katero od specialitet, izdelanih izključno iz sestavin rastlinskega izvora, boste videli, da je zavestno odrekanje ne le zdravo, temveč tudi okusno! DREZEHN skupaj s svojimi gosti živi sanje o sodobnem metropolitanskem življenju in uživanju brez slabe vesti. 

Med nebom in zemljo

samostan holzen © regio augsburg tourismus gmbh kloster holzen hotel gmbhSamostan Holzen. © Regio Augsburg Tourismus GmbH / Kloster Holzen Hotel GmbH

Za dobro počutje slehernega gosta med veličastnimi samostanskimi zidovi poskrbi prav poseben koncept. V samostanu Holzen je namreč vsak obrok doživetje zase. Kuhinjsko filozofijo samostanske gostilne in zaznamujeta ljubezen do narave in povezanost z njo. Samostanski kuharji uporabljajo skoraj izključno sezonske, sveže in lokalne sestavine, saj dajejo velik pomen zdravi prehrani. Kuhinjo bogatijo tudi številni izdelki s samostanskega »rajskega vrta«, kot so denimo med, sadni sokovi, marmelade, olja in fini likerji.

Okus Augsburga in širše okolice

bavarska tradicija pitja piva © gettyimages wundervisualsBavarska, tradicija pitja piva. © gettyimages / wundervisuals

Augsburg in širšo okolico zaznamujejo švabska kultura, malo starobavarske tradicije in celo ščepec italijanskega pridiha. Enako velja tudi za njihovo kulinariko! Uživajte v pestri raznolikosti švabske kuhinje, regionalnih ekoloških specialitetah, značilni bavarski hrani, pa tudi vegetarijanski in veganski ponudbi – vse s pridihom italijanske dolce vite. Čisti užitek in sladko življenje prevevata vso gostinsko ponudbo, od prefinjene gurmanske kuhinje do rustikalnih pivskih vrtov! 

Začutite naravo

zapornica © regio augsburg tourismus gmbh zehntausendgradZapornica. © Regio Augsburg Tourismus GmbH / ZEHNTAUSENDGRAD

Narava in zlasti gozd predstavljata zelena pljuča našega planeta. Zelene oaze dajejo življenjski prostor raznolikemu živalskemu in rastlinskemu svetu, te občutljive habitate pa lahko obiščemo tudi sami in se naučimo več o njih. Varovati smo namreč pripravljeni le tisto, kar poznamo. Občutite naravo v vsej njeni raznolikosti, raziskujte gozd, dajte duška svoji radovednosti na ogledu muzeja, privoščite si dogodivščino v divjini in odkrijte lepoto, ki se skriva v majhnih stvareh. V nadaljevanju smo za vas pripravili nekaj idej za pristna in vznemirljiva doživetja v naravi, ki vas bodo napolnila z energijo in navdihom.

Naravni park Augsburg - Westliche Wälder - Sprostitev in zabava v prostem času

Naravni park Augsburg - Westliche Wälder ponuja skoraj neomejene možnosti za odkrivanje lepot in posebnosti narave na pragu mesta Augsburg. Skozi ta edinstveni naravni park vodijo številne urejene in dobro označene kolesarske in krožne pohodniške poti, tematske poti, romarske in meditacijske poti ter celo pohodniške poti na dolge razdalje.

bonstetten umetniška pot landart kunstpfad © regio augsburg tourismus gmbh hama lohrmannBonstetten, umetniška pot LandArt Kunstpfad. © Regio Augsburg Tourismus GmbH / Hama Lohrmann

Na severozahodu naravnega parka ležijo občine Altenmünster, Adelsried, Bonstetten, Emersacker, Heretsried in Markt Welden. Skupaj sestavljajo mrežo posebnih tematskih pohodniških poti regije Holzwinkel in Altenmünster. Več o mreži pohodniških poti v regiji Holzwinkel in Altenmünster preberite tukaj.

Mestni gozd Augsburga - Rekreacija, šport, igre in zabava

jezero kuhsee © regio augsburg tourismus gmbhJezero Kuhsee. © Regio Augsburg Tourismus GmbH

Prostrani park Siebentischpark povezuje mesto Augsburg z mestnim gozdom. Ta pokriva kar petino celotnega mesta. Potoki v mestnem gozdu so del znamenitega augsburškega vodnega sistema, ki je del Unescove svetovne dediščine in priča o zgodovinski oskrbi mesta s pitno vodo. Privlačne kolesarske, pohodniške in tekaške poti vodijo do jezer Kuhsee in Ilsesee ter do idiličnih poplavnih ravnic in jezov na reki Lech. 

reka lech unescova svetovna dediščina © regio augsburg tourismus gmbh ruth ploesselReka Lech (Unescova svetovna dediščina). © Regio Augsburg Tourismus GmbH / Ruth Ploessel

Mestni gozd sestavljajo gozdički Siebentischwald, Haunstetter Wald, Gögginger Wäldchen in Inninger Wald, ki s skupno okoli 2.000 hektarji površine vabijo k sproščanju ob lagodnem sprehodu ali športni dejavnosti. Več o mestnem gozdu si lahko preberete tukaj.

Augsburška Podnebna pot

Tematska pot po Augsburgu obiskovalce ozavešča o okoljski problematiki. Podnebna pot je 1,5-urna krožna pot po središču Augsburga, ki so jo zasnovali na Univerzi v Augsburgu in Univerzi za uporabne znanosti v Augsburgu. 

Cilj digitalne Podnebne poti je ozaveščati ljudi o podnebnih spremembah in njihovih posledicah. Na osmih postajah so nazorno – na konkretnih primerih iz Augsburga – predstavljeni vzroki podnebnih sprememb. Razmislek spodbudi tudi kviz z različnimi okoljskimi vprašanji. Ob vprašanjih so seveda na voljo tudi odgovori in dodatne informacije o dani tematiki. 

Na krožni poti, ki se začne pri mestni hiši, se boste dotaknili perečih vprašanj, kot so prehrana (na mestni tržnici Stadtmarkt), mobilnost (na prometnem vozlišču Königsplatz), bivanje in ogrevanje (pri zgodovinski stavbi Alte Schmiede) in ogljični odtis (pri nekdanji orožarni Zeughaus). Tematska pot je namenjena tako domačinom kot tudi turistom.

Do informacij lahko na posameznih postajah dostopate s pametnim telefonom ali tablico, opisi pa so na voljo tudi na spletni strani www.climatepath-augsburg.com

Po spoznavanju mesta pa se lahko usedete v eno od številnih staromeščanskih pivnic in nazdravite na prijetno preživet dan.

Naslovna fotografija: Augsburg, vožnja s kajakom po Ledenem kanalu © DZT / Michael Neumann

Članek je bil pripravljen v sodelovanju z Nemško turistično organizacijo.

deutschlandslb2ckastenobenpngdigital


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča