Sodobni Berlin, mesto s trajnostno dušo

CITYLIFE 17.10.2022
04berlincitylifefotomankicakranjec

Po mestu nastajajo številne iniciative, ki spodbujajo trajnostno modo in ljudi spodbujajo v nakup reči pravične trgovine. Prebivalci mesta uporabne predmete radi kupujejo na boljših tržnicah. Ena najbolj znanih je v Mauer Parku, v številnih trgovinah z rabljenimi oblačili po mestu pa izbirajo svoja nova oblačila. 


Če boste Berlin raziskali peš ali s kolesom boste poskrbeli za manjši ogljični odtis. Na zanimiv kolesarski izlet se odpravite s kolesarskim vodnikom ali pa si kolo izposodite in mesto raziščete sami. V berlinskem Centru za industrijsko kulturo so za ljubitelje kolesarjenja pripravili 6 zemljevidov z zanimivimi kolesarskimi potmi, ki vas bodo popeljale po manj znanih ulicah te nemške metropole.


Po mestu je preprosto potovati tudi z javnim prevozom. Podzemna in nadzemna železnica ter metroji in avtobusi odlično povezujejo celotno mesto. Brezplačno je to nemško prestolnico mogoče raziskati s turistično vstopico Berlin WelcomeCard, ki hkrati omogoča popuste na več kot 180 znamenitostih po vsem mestu. 

 

Za manj kopičenja plastike v Berlinu spodbujajo uporabo steklenice za vodo za ponovno uporabo, ki jo lahko napolnite na več kot 100 javnih pitnikih ali z brezplačno vodo iz pipe v kavarnah, restavracijah in drugih javnih prostorih iniciative Refill Berlin.


Mesto se lahko pohvali z več kot 2500 javnimi parki in vrtovi. V zelenih mestnih oazah si ljudje radi vzamejo čas za piknik ali se odpravijo na sprehod pod krošnje košatih dreves. Za park Vrtovi sveta, ki se razteza na več kot sto hektarih in je nadvse zanimiv ne le za otroke, temveč tudi za odrasle, velja, da je eden najlepših v mestu.


Z zeleno Michelinovo zvezdico se v Berlinu ponaša sedem izvrstnih vrhunskih restavracij. Posebej zanimiva je restavracija FREA, kjer hrano pripravljajo po principu zero waste, gostom pa ponujajo sodobne veganske jedi, ki so ekološko, sezonsko in regionalno pridelane. 

V pražarnici kave The Barn verjamejo, da je sledljivost kave in pravično plačilo edini način za trajnostno gospodarstvo. Za ljubitelje kave priporočamo obisk kavarne Cafe Kranzler, ki stoji nedaleč stran od legendarne ulice Kurfürstendamm.


Vrnimo se v naravo (peš)
Okolju prijazno potovanje po Nemčiji – Počitniška dežela Nemčija vam ponuja veliko možnosti za aktiven dopust z minimalnim okoljskim odtisom: denimo pohodništvo v gorah, kajtanje na morju ali kolesarjenje v naravi. Pridružite se nam na tej trajnostni pustolovščini!

Tekst in fotografije: Mankica Kranjec

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča