Recept - praznična večerja za dva

Klavdija Rupar 24.12.2022
praznicnavecerjafotodepositphotos

Veseli december ni vedno samo lep, ampak je lahko tudi precej naporen. Vsakodnevno iskanje daril, peka piškotov in ves čas skrbeti, da se imajo vsi lepo, zna biti izredno naporno. 

Zato vas povsem razumemo, če ste se letos odločilil, da boste božič preživeli v intimnem krogu. Tudi božična večerja za dva je lahko čudovita.

Sestavine:

  • 700 dag svinjiskega fileja 
  • 2 hruški
  • 2 srednje veliki šalotki
  • 1 jedilna žlica slanega masla
  • 1/2 čajna žlička soli
  • 1/4 čajne žličke črnega popra
  • 2 skodelici belega vina
  • 1/2 skodelica modrega sira
  • 3 vejice rožmarina
  • 75 cm dolg sukanec
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1/2 skodelice jušne osnove

Priprava:
Pečico segrejete na 220 stopinj Celzija in hruške narežate na manjše kvadratne koščke. Nato na tanko narežete še šalotko. V mikrovalovni pečici segrejte maslo, nato pa dodate 1/4 čajne žličke soli, šalotke in 1/8 čajne žličke črnega popra. Pražite 2 minuti in vmes malenkost pomešajte. Nato dodate hruško in belo vino. Naj se počasi kuha nekje 12 minut oz. tolko časa, da postanejo hruške prozorne barve in posrkajo vso tekočino.

Vmes svinjino prerežete vodoravno po sredini. Ko se šalotke in hruške skuhajo, mešanico nanesete na sredino fileja. Po vrh posujete modri sir, nato pa vzamete sukanec in ga razrežete na več manjših delov. Posujete z rožmarinom in dobro prevežete s sukancem. Najlažja tehnika - sukanec potegnete pod file, skupaj zavežete, tako da se sredina z mešanico lepo zapre. Po vrhu začinite s soljo in poprom. 

Nato v ponvi segrejete olivno olje in zrezek pečete toliko časa, da postane lepo zapečen. Nato posodo zaprete s pokrovom in date peči še v pečico za 12 minut. Vzamete ven in ga pustite počivati 5 minut, nato pa ga razrežete. V ponev, v kateri ste pekli svinjino, vlijte jušno osnovo in pripravite omako. Iz mesa odstranite sukanec, ga prelijete z omako in postrežite. 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča