5 razlogov, zakaj vaša kariera ne definira vaše identitete

Klavdija Rupar 04.04.2022
sluzbaidentiteta-fotounsplash

Živimo v svetu, v katerem je kariera postala ogromen del naših življenj, večkrat pa se tudi predstavljamo kar s svojim poklicem oziroma delovnim mestom, ki ga opravljamo. Še posebej se to pozna pri ljudeh, ki so veliko dosegli v življenju in se s svojo "sanjsko" službo želijo pohvaliti. 

A težava nastane, ko pri sanjski službi ugotovimo, da je sanjska bolj zaradi svojega naziva in pridiha pomembnosti in manj zato, ker jo radi opravljamo. Življenje je enostavno prekratko, da bi ga porabili izključno in samo za delo, ne glede na to kako zelo radi ga opravljamo. Naše kariere nas ne definirajo. In spodaj je nekaj razlogov, tega ne smemo dopustiti.

Imeti pomembno službo ni vaš največji uspeh

Delati za pomembno korporacijo in biti na pomembni poziciji, bo super izpadlo na vašem življenjepisu, vsekakor pa to ni edina zadeva, ki vas dela uspešne. Uspešnost je le redko povezana s službo ali bogastvom. Prava definicija uspešnosti je povezana z možnostjo, da delate nekaj, v čemer zares uživate, da imate možnost skrbeti za druge, premagate vaše strahove in najdete srečo.

Najbolj pomembno: vaša definicija sreče je lahko povsem drugačana od definicije drugih ljudi.

Foto: pexels

Vaše vrednote so edina stvar po kateri se lahko definirate

Takoj, ko nekoga spoznamo, ga vprašamo, kako mu je ime in kaj je po poklicu. Zakaj? Zakaj nas definirata naša kariera in poklic? Zakaj nas ne bi definirala ljubezen, naše sanje vrednote, razmišljanje in stvari, v katere verjamemo? Najbližjim je vseeno, kaj počnete v življenju, glavno jim je, da ste srečni.

Služba je nekaj, kar počnete, ne nekaj, kar ste

Ne glede na to ali delate kot prodajalka v trgovini, ilustratorka ali ste direktorica podjetja - to je, kar počnete, ne kaj ste in vas ne definira kot osebo. Obstaja ogromno drugih stvari, ki vas definirajo, če niste zaljubljeni v svojo službo. Poleg službe so to lahko hobiji, družina in vse, kar občudujete in je del vaše identitete.

Foto: pexels

Ljudje se vas ne bodo spomnili po vaši službi, ampak po tem, kako se ob vas počutijo

Kako se obnašate do drugih in izražate svoja čustva, je nekaj kar vas definira na vsakem koraku in precej bolj kot vsaka služba, ki jo boste kdaj imeli. Ko ljudje govorijo o vas, bodo razmislili o tem, kakšni ste kot oseba, le redko pa bodo razmišljali o tem, kaj delate. 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča