Istanbul - mesto z več imeni

CITYLIFE 12.06.2019
Istanbul

Istanbul je mesto, ki dodobra predrami vsa čutila. Že prihod na pred kratkim odprto novo mednarodno letališče napoveduje vso veličino in raznolikost največjega turškega mesta, ki po nekaterih podatkih že presega 20 milijonov prebivalcev

Ko se v nepregledni koloni približujemo središču mesta, nam pogled na visoke, moderne stolpnice ob tisočletnih zgodovinskih objektih ponuja neponovljivo potovanje skozi preteklost v sedanjost. 

Ena ob drugi stojijo mošeje, cerkve in sinagoge in kot takšno je čutiti tudi življenje v mestu. Polno različnih kultur, dišav in okusov tako v zgodovinskem delu, kjer so najpomembnejši objekti iz tisočletne zgodovine, kot tudi v novejšem delu in naprej obobali ožine Bospor, kjer kraljujejo najlepše palače nekdanjih otomanskih sultanov.

Foto: Unsplash

Istanbul je tako velik, da si ga je težko ogledati v nekaj dneh, a vseeno priporočamo, da si cel dan vzamemo za stari del mesta, kjer so najpomembnejši zgodovinski objekti in najbolj znani tržnici v mestu – veliki bazar in bazar začimb, kjer se s prijaznimi prodajalci brez skrbi pomerimo v barantanju. V ozkih ulicah starega dela je tudi obilo odličnih manjših tradicionalnih restavracij z odlično ponudbo turških specialitet. Nič hudega, če ne poznamo jedi. Pustimo si svetovati ali se presenetiti s strani natakarjev. Redko se namreč zgodi, da nam jed ne bo všeč. Nekatere lokacije ponujajo tudi neponovljiv pogledna Bosporsko ožino in azijski del ali preko ustja reke Haliç (Golden Horn), ki deli stari in novejši del Istanbula

Moderni Istanbul

Če je stari del mesta zaznamovan z zgodovino in živi predvsem prek dneva, je v novejšem delu Istanbula, z osrednjim trgom Taksim, čutiti bolj evropski duh – z veliko mladih na ulici, z modernimi lokali, odličnimi restavracijami, muzeji in trgovinami turških oblikovalcev. 

Eden najboljših načinov, da občutimo vso veličino mesta in da si malo oddahnemo od prometnega vrveža, je vožnja z ladjico po Bosporski ožini. Lahko se odločimo za vožnjo z rednimi linijami ali pa za eno od številnih ponudb za turistične oglede.

Raznovrstna kulinarika

Ena najprijetnejših stvari ob prihodu, ki nas zagotovo ne bo razočarala, je kulinarika. Ne glede na to, ali smo v Turčiji prvič ali stotič, nas raznovrstna ponudba restavracij ne bo pustila ravnodušne. Bogata dediščina otomanske kuhinje, ki se meša z okusi Orienta, Balkana in Mediterana, v vsaki jedi ponudi predvsem tisto pravo pristnost naravnih okusov. Turčija večino hrane še vedno po tradicionalnem načinu pridela sama.

Boga turška kulinarika.

Najboljši čas za obisk Istanbula je spomladi ali jeseni, ko je ravno prav toplo. Mesto je varno in čisto, ljudje večinoma prijazni in nevsiljivi. Ko Istanbul obiščemo prvič, bo ta urejeni kaos na nas zagotovo naredil močan vtis. In če se nam bo vtisnil v dobrem spominu, se bomo zagotovo še vračali. In takrat bomo lahko malo po malo odkrivali neodkrito, vedno znova okušali neznane jedi in se počasi vračali v neke daljne čase velikih cesarstev.
theistanbulinsider.com

Turkish Airlines

Nacionalni letalski prevoznik Turkish Airlines letos praznuje 85 let. Leta 1933, deset let po ustanovitvi sodobne Republike Turčije, so začeli s petimi letali, danes pa so največji letalski prevoznik, ki povezuje 310 destinacij v 124 državah. Iz Ljubljane v Istanbul leti dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer), polet pa traja nekaj več kot dve uri. Od aprila ima Istanbul tudi novo letališče, ki bo po dokončanju spadalo med tri največje na svetu.
turkishairlines.com
igairport.com

Nacionalni letalski prevoznik Turkish Airlines.

Çırağan Palace Kempinski

Istanbul ponuja neskončno število hotelov in možnosti za nastanitev, a najboljši so na evropski strani Bosporske ožine, s prekrasnimi parki in razgledi. Eden najboljših je zagotovo Hotel Çırağan Palace Kempinski v otomanski palači iz 19. stoletja, ki s svojo lepoto in luksuznimi storitvami ponuja enkratno doživetje.
kempinski.com/en/istanbul/ciragan-palace

Hotel Çırağan Palace Kempinski.

TOP 3 namigi ob obisku Istanbula

Zgodovinsko mestno jedro

V starem delu Istanbula (Sultanahmet) se prepletata zgodovina in arhitektura od časa bizantinskega do otomanskega cesarstva. Hagia Sophia (Ayasofya), Modra mošeja, Basilica Cistern (Yerebatan Sarnici) in območje palače Topkapi so zagotovo vredni ogleda.

Mestno jedro.

Karaköy Güllüoğlu

Turki so mojstri sladic in sladkega. A samo ena je baklava izpod rok mojstra Nadirja Güllüja, katerega družinska tradicija sega v leto 1820. Dnevno spečejo več kot 80.000 baklav z različnimi nadevi, ki jih ponudijo v lastnem lokalu v predelu Karaköy.
karakoygulluoglu.com

Turška baklava.

Po nakupih

Istanbul je nakupovalna meka. Grand Bazaar in Spice Bazaar sta dve najbolj obiskani zgodovinski točki v starem delu mesta s tradicionalnimi turškimi izdelki, medtem ko v modernejšem delu mesta med trgom Taksim, ulico Istiklal in mirnejšim predelom Nişantaşı lahko izbiramo med mednarodnimi in domačimi modnimi znamkami, nakitom priznanih oblikovalcev in dizajnerskimi dodatki za dom.

Modernejši del mesta ponuja pravo nakupovalno meko.

Fotogalerija

Istanbul Istanbul Istanbul Foto: Unsplash Istanbul Istanbul Istanbul Istanbul Istanbul Istanbul Istanbul Baklava

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča