Kako poskrbeti za bolj umirjena in prijetna jutra?

Klavdija Rupar 19.04.2022
photo-1489533119213-66a5cd877091

Jutra so lahko izredno lepa, ali pa izredno naporna, vse je odvisno od tega kakšen človek ste. Vsekakor pa se lahko z določenimi jutranjimi navadami prilagodimo zgodnjemu vstajanju in jih celo vzljubimo. Kako poskrbeti, da bodo jutra bolj prijetna in umirjena? Začnite spodnje navade vključevati v svoj vsakdan.

Pripravite si skodelico kave ali čaja

Večina med nami dan zagotovo začne s kavo ali čajem, nekateri pa s smutijem. Nima veze, kaj izberemo, jutranji napitek mora poskrbeti, da se umirimo, smo prisotni v sedanjosti in se osredotočimo na vse naše čute. Ko pripravljamo kavo, vohajmo kavna zrna, opazujmo barvo kave, prisluhnimo aparatu, ki jo dela. Ko naredimo prvi požirek, pa se posvetimo okusu in se povsem osredotočimo samo na to zadevo in v njej uživajmo.


Postavite si namene

Pripravite si dnevno mantro ali pozitivne besede afirmacije. Ko se zjutraj zbudite in se odpravljate v službo, si vse te pozitivne citate, ki jih lahko zbirate v enem zvezku, večkrat preberite na glas. Poleg tega je zjutraj pametno pisati dnevnik, v katerega lahko zapišete, kaj pričakujete od dneva in zapišete, za kaj ste hvaležni pri prejšnjem dnevu. Tako boste dan začeli pripravljeni in hvaležni.

Umijte si obraz, zobe in se stuširajte

Naj jutranja rutina umivanja postane nekaj brez česar ne morete živeti. Začutite vse fizične senzacije, ki gredo skozi vaše telo, ko si umijete obraz in se hladna voda dotakne kože. Zmasirajte si kožo na obrazu, se posvetite občutku v mišicah, ko se brišete z brisačo po jutranji prhi. Vdihnite vonjave šampona in si na telo nanesite najljubši losjon.


Dihajte in samo bodite

Če ste nagnjeni k stresu ali si ne vzamete nobenega odmora, si obvezno splanirajte krajše odmore, v katerih pridete nazaj v ravnovesje sami s sabo. Preverite, ali ste zakrčeni v mišicah, preverite kakšno je vaše dihanje. Vzemite si trenutek, naredite nekaj dihalnih vaj, meditirajte nekaj minut in enostavno se boste lažje in z manj napora lotili dela.

Peljite psa na sprehod

Naj vam jutranji sprehod psa ne pomeni dodatne obveznosti, ampak raje način, da se sprostite in umirjeno začnete svoj dan. Naj vam predstavlja to neke vrste meditacijo, da začutite temperaturo v zraku, posvetite se vsakemu koraku, ki ga naredite. Bodite podobni psu: ozrite se okoli sebe, posvetite se vsakemu trenutku in zajemite vse, kar se okoli vas dogaja.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča