Pozitivni učinki pitja kave

Klavdija Rupar 25.01.2019
Foto: Pexels

Le redko kdo med nami ne pije kave. Pomaga nam, da ostanemo dlje časa budni in zbrani. In ker smo že precej na polno vstopili v izpitno obdobje, ko se študenti vsakodnevno borijo z učenjem za izpite, je kava zagotovo nekaj brez česar ne morejo živeti. Kakšni pa so pozitvni učinki pitja kave?

Izboljšuje spomin

Redno pitje kave izboljšuje spomin, varuje možgane pred boleznimi, ki so povezane s staranjem in zmanjšuje tveganje za depresijo.

Vpliva na naše delo

Že zelo majhna količina zaužite kave lahko močno vpliva na naše delo. Povezava med produktivnostjo na delu in kavo je zelo močna, štvevilni ljudje pa se strinjajo, da dela ne morejo opravljati, dokler ne popijejo svoje jutranje kave.

Zmanjšuje utrujenost

Kava lahko zmanjša utrujenost in vpliva na delovanje možganov. Študije ugotavljajo, da kava izboljšuje delovanje številnih možganskih funkcij, povezanih s spominom, zbranostjo, reakcijskim časom in motivacijo.

Foto: Pixabay

Stimulira naše možgane

Kofein v kavi stimulira naše možgane in za kratek čas poveča njihovo produktivnost. Povečuje izločanje dopamina in adrenalina ter nas navda z občutkom budnosti in povečane pozornosti.

Poskrbi za konstruktivno ekipno delo

Znanstveniki z ameriške univerze Ohio State so dokazali, da nas kavni napitek s kofeinom ne naredi le bolj budnih, pač pa tudi pripomore k bolj konstrkutivnemu ekipnemu delu in vodi do bolj pomembnih prispevkov k razpravi. Celo v primeru zelo spornih tem poskrbi za boljše sodelovanje med člani skupine.

Foto: Pixabay


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča