Ste nenehno utrujeni? To so lahko vzroki!

Klavdija Rupar 18.02.2023
utrujenost-unsplash

Sicer so dnevi vedno daljši, temperature pa vedno višje, a vseeno še ni čas spomladanske utrujenosti, vi pa ste ves čas utrujeni, brez energije in bi najraje ves čas ležali in gledali serije. Nikakor pa ne morete priti do dna tej nenavadni utrujenosti, ki se vleče že kar nekaj časa. Naj vas potolažimo - tudi tole so lahko vzroki za utrujenost.

Modra svetloba

Večino dni preživimo s telefonom v roki, pred računalnikom in gledamo televzijo, kar pomeni, da smo večino časa v dnevu izpostavljeni modri svetlobi. Ta svetloba ima višjo koncentracijo energije, kar pomeni, da predolgo časa gledanja vanjo lahko povzroči poškodbe očesne mrežnice. Imate občutek hudo utrujenih oči, občasne glavobole, oči pa vas vsak večer srbijo ali pečejo? Potem je možno, da ste utrujeni prav od modre svetlobe. Najboljša rešitev je seveda manj ekranov, a se zavedamo, da je to bolj kot ne nerealno. Zato si kupite par očal, ki filtrirajo modro svetlobo. S tem se bodo vaše težave zagotovo zmanjšale.

Napačna obutev

Imate v nogah ves čas občutek utrujenosti in vas bolijo že po krajšem sprehodu? Potem je možno, da nosite napačno obutev. To lahko vodi do težav z gležnji, stopali in celotnimi nogami, obenem pa vpliva tudi na utrujenost. Zato dobro premislite, kaj obujete vsak dan znova in ali to mogoče vpliva na vaše nivoje energije.

Dehidracija

Dehidriranost ni nič novega in raziskave kažejo, da je kar 75-odstotkov populacije dehidrirane. Posledice pa so lahko vse od šibke vrtoglavice, do suhih ust, glavobolov do težkega premikanja. A četudi spijete dovolj vode, so pomembne tudi druge zadeve, npr. nujno je prejeti dovolj magnezija, kalja, klorida in drugih pomembnih mineralov. Dodajte v vodo ščep soli ali sok aloe vere, kar bo pomagalo, da bo vaše telo vedno zdravo in hidrirano. Izogibajte se tudi sladkorju.

Nered

Živite v stanovanju, ki je vedno umazano in polno navlake? Lahko ste utrujeni od tega. Nered in umazanija lahko namreč vplivata na povečanje stresa, manj energije in pomanjkanje produktivnosti. Prav tako ste lahko v takšnem prostoru manj optimistični in utrujeni. Ko sem vam naslednjič ne bo dalo pospravljati, se spomnite, da to v resnici počnete za svoje zdravje.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča