Top 10 najboljših telefonov letošnjega leta

Matej Jurgele 11.01.2022
pregibni telefon

Leto 2021 je bila na področju telefonov zelo zanimivo. Dobili smo 120-vatno polnjenje, kamero pod zaslonom, nove zložljive telefone in še več. Letošnje leto naj bi bilo še bolj razburljivo. Tukaj ciljamo predvsem na govorice o novem iPhonu 14 Pro, Samsungu Galaxy S22 Ultra, številnih novih zložljivih napravah in še bi se kaj našlo. Čaka nas torej veliko novosti, med katerimi lahko tudi tiste največje pričakujemo že zelo kmalu. Kar nekaj največjih imen med proizvajalci je napovedalo posodobitve svojih naprav že v prvih mesecih leta.Spodnji seznam sestavljajo najbolj težko pričakovane naprave v 2022, tiste zgodnje in tudi tiste, ki jih pričakujemo proti koncu leta. Vsi spodaj našteti telefoni bodo po vsej verjetnosti odlični, ali pa vsaj zanimivi, nenavadni, ali inovativni.

Serija iPhone 14

Ja, rekli boste, kdo pa drug, kot Apple, kajne? Dejstvo pa je, da so iPhone 14 in celotna serija naprav v 2022 najbolj težko pričakovani in jih zato preprosto ne moremo pozabiti. Visoka pričakovanja pa dejansko slonijo na trdnih temeljih, kajti oba iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max bi naj dobila povsem novi dizajn, brez odprtine in “punch-hole” kamero. Poleg tega smo slišali, da naj bi letos dobili še novega iPhone 14 Max – osnovni iPhone z velikim, 6,7-inčnim ekranom, ki naj bi nadomestil iPhone 14 Mini. Napovedi kažejo tudi na izboljšano 48 MP kamero, kar je napram 12 MP senzorjem do zdaj velik preskok. Seveda lahko do pravega datuma izida pričakujemo še veliko več govoric in špekulacij.

Serija Samsung Galaxy S22

Eden prvih, ki bo zasijal na letošnjem “odru pametnih telefonov” je Samsung. Serija naprav Galaxy S22 bi po uradnih napovedih Samsunga naj izšla že 8. februarja. Ne glede na datum izida govorice napovedujejo, da bosta tako Galaxy S22, kot tudi Galaxy S22 Plus oba imela podoben ekran in na sploh dizajn kot serija Galaxy S21. Edina večja razlika bi naj bila naslednja generacija procesorjev. Kot vse kaže bodo letošnje Samsung naprave po vsem svetu opremljene s procesorjem Snapdragon, in sicer na račun proizvodnih težav Samsunga s svojim Exynosom. Na drugi strani pa pričakujemo Samsung Galaxy S22 Ultra, ki bi lahko postregel s povsem drugačnim dizajnom. Obdržal pa naj bi vseeno še pravokotni Galaxy Note izgled in prostor za pisalo S Pen. Nekateri analitiki celo ugibajo, da bi lahko Ultra bil tako močno osnovan na modelu Note, da bi lahko izšel kot Galaxy S22 Note.

OnePlus 10

OnePlus 9T ne bo ugledal luč sveta in zato so vse oči uprte v prihod novega OnePlus 10. Če gre verjeti raznoraznim špekulacijam, bo OnePlus 10 – ali vsaj Pro model – opremljen z redizajnirano kamero, 6,7-inčnim QHD+ 120 Hz ekranom in specifikacijami kamere, kot njegovi predhodniki. Tudi baterija bi lahko še pridobila na zmogljivosti, saj se napoveduje 80 W moči. Poleg vsega naštetega vemo, da bo serije OnePlus 10 ponudila povsem novo programsko opremo in izredno zmogljiv procesor Snapdragon 8 Gen 1 (po vsej verjetnosti). Napovedi pravijo, da bi lahko na Kitajskem OnePlus 10 dobili že januarja ali februarja, medtem ko bomo ostali deli sveta verjetno morali počakati vsaj do marca ali celo do aprila.

Google Pixel 7

O novem Google Pixel 7 ne vemo ravno veliko, smo pa prepričani, da je na poti. Kljub vsemu pa verjetno ne bo izšel pred oktobrom 2022. Po tem, ko je Google tako drastično spremenil serijo Pixel 6, za letos ne pričakujemo tako velikih sprememb. Ne glede na to pa lahko trdimo, da nas je Google ponovno navdušil nad svojimi telefoni. Če bo novi Pixel 7 zgolj nekoliko bolj dovršena verzija predhodnika, bomo zadovoljni tudi s tem. Prve napovedi kažejo na nadgradnjo procesorja Google Tensor, kar nas niti malo ne preseneča. Poleg tega pa naj bi Pixel 7 imel podobne kamere, kot Pixel 6. Obstajajo tudi govorice, da bi letos lahko dobili zgolj en Pixel model, kar morda pomeni, da ne bo Pixla 7 Pro.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Galaxy S22 pa ni edini Samsungov telefon, ki ga letos nestrpno pričakujemo; tukaj je tudi Samsung Galaxy Z Fold 4. Po ocenah analitikov bi naj bil to najboljši zložljivi telefon ne zgolj Samsunga, temveč vseh proizvajalcev. Pred avgustom ali septembrom ga verjetno ne smemo pričakovati, bo pa pa ponudil kar nekaj novosti, na katere se splača počakati. Galaxy Z Fold 4 naj bi bil lažji, celoten dizajn bo bolj odporen na vodo in prah kot pri Z Fold 3, obenem pa pričakujemo še zmoglivejšo baterijo in izboljšano “under-display” kamero. Nekateri viri celo pravijo, da bo Galaxy Z Fold 4 opremljen s kar dvema izboljšanima “under-display” kamerama.

Sony Xperia 1 IV

Sony Xperia 1 III je najboljši Sonyjev telefon v zadnjem času in ravno zaradi njega smo precej vznemirjeni zaradi napovedanega modela Sony Xperia 1 IV, ki naj bi izšel v začetku letošnjega leta – mogoče že v aprilu. Do danes o tej napravi še ne vemo prav veliko, določeni viri pa napovedujejo, da bo uporabljal enako 50 MP kamero, kot Google Pixel 6, spet drugi viri pa se osredotočajo na prednjo kamero, ki naj bi jo Sony izdelal kar sam. Ne glede na govorice in napovedi, od Sonyjeve kamere vedno pričakujemo veliko, saj se Sony na to področju pogosto najbolj osredotoča. To in ekran, ki bi glede na dizajn iz predhodnih modelov spet lahko imel vsaj 4K resolucijo.

Serija Huawei P50

Huawei je svojo novo serijo v resnici že naznanil, vendar je ta zaenkrat na voljo kupcem le na Kitajskem. Čakamo torej še globalni izid. Kot vse kaže se splača počakati, kajti Huawei P50 Pro ima 6.6-inčni 1228 x 2700 OLED ekran s 120Hz stopnjo osveževanja, Snapdragon 888 procesor, do 12GB RAM-a, kamero s štirimi lečami, s 50MP glavno, 64MP telephoto (s 3.5x optičnim in 200x digitalnim zoomom), 13MP ultraširoko in 40MP monokromatsko kamero. 4,360 mAh baterija omogoča 66 W hitro polnjenje, vendar pa zaradi vsem dobro znanih omejitev Huawei ne uporablja Androida, temveč lastni HarmonyOS 2. Tudi 5G tehnologije zaenkrat ne premore. Standardni model Huawei P50 je v večini dokaj podoben telefon, le da ima nekoliko manjši ekran, 90Hz stopnjo osveževanja, 4100 mAh baterijo in drugačno razporeditev kamer. Te so sestavljene iz 50MP glavne, 13MP ultraširoke in 12MP telefoto leče.

iPhone SE 3

Medtem, ko je serija iPhone 14 daleč najbolj težko pričakovana Applova novost v letošnjem letu, bi lahko letos dobili tudi naslednjika iPhona SE (2020). O tej potencialni napravi smo slišali zelo malo in zato je tudi zelo verjetno, da je letos ne bo. Če pa bo do izida dejanso prišlo, bi lahko iPhone SE 3 poganjal A15 Bionic procesor (enak, kot pri seriji iPhone 13). iPhone SE 3 bi naj podpiral tudi 5G, sicer pa bo v večini komponent podoben svojemu predhodniku, med drugim bo imel kompaktni 4,7-inčni ekran. Ravno ta ekran bi lahko bila glavna konkurenčna prednost naprave, sploh če pomislimo, da ne bo iPhona 14 mini.

Google Pixel Fold

O tej napravi beremo in poslušamo že zadnjih nekaj let, letošnje leto pa bi lahko končno bilo tisto, ko bi telefon dobili. Glede na zadnje napovedi naj bi Google Pixel Fold imel 7,6-inčni OLED zložljivi ekran in enak Tensor procesor kot serije Pixel 6. Vse te govorice je za zdaj potrebno vzeti z rezervo, vseeno pa bi Pixel Fold lahko bil eden redkih zložljivih telefonov, ki niso Samsungovi in se jih splača čakati.

Nokia 10

Tudi na novo Nokio čakamo že nekaj časa in to celo tako dolgo, da se je vmes spremenilo potencialno ime naprave. V prvem planu je bilo aktualno poimenovanje Nokia 9.1, vendar se je to sčasoma spremenilo v Nokia 9.2, 9.3 in potem Nokia 10. Med drum se je pojavilo še ime Nokia X60, kar je nekoliko bolj v skladu z novo shemo poimenovanj Nokiinih naprav. Kar se tiče datuma izida za zdaj ni jasno, kdaj bi lahko telefon izšel, saj se v napovedih pojavljajo številni možni datumi. Tudi na Nokio 10 (oz. kakorkoli se bo že pač imenoval) se splača počakati. Govorice kažejo na “in-screen” prednjo kamero, “penta-lens” kamero, 108MP ali 200MP glavno kamero, 6,000 mAh baterijo in 144Hz stopnjo osveževanja ekrana. Torej je govora o pravem premium telefonu – če bo ta le izšel.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča