Kam na izlet to pomlad?

Tina Lagler 30.04.2023
Como

PREKRASNA ITALIJANSKA JEZERA

Izlet na jezerca v italijanskih Alpah je popoln odmik od razigranih mestnih ulic in urbanega življenja. Na enodnevni izlet jo tako lahko v zgodnjih jutranjih urah mahnemo v eno od štirih različnih pokrajin v severozahodni Italiji – Piemont, Lombardija, Trento ali Trentino in Benečija. Najzahodnejše od treh velikih predalpskih jezer je jezero Maggiore, ki slovi po otočkih, imenovanih Boromejski otoki, na katerih lahko obiščemo katerega od parkov. Tu sta še čudovito jezero Como, kjer se gore zlijejo v modrino jezera, ki ga obkrožajo ljubke vasice, ter Garda, ki očara z obliko fjorda in se nam na prvi pogled zdi kot morje. Seveda pa se nikar ne bojmo obiskati še katerega od številnih manjših jezerc, ne bo nam žal.
visittrentino.infoTrento je poln manjših jezerc, ki nam bodo vzela sapo, foto: Pixbay

ŽIVAHNI ZADAR

Čeprav Dubrovnik in Split še vedno zavzemata top destinaciji ali potovanja v Dalmaciji in tudi v svetu, pa se v njuni senci skriva nadvse živahni in vse bolj zanimivi Zadar, ki leži v severni Dalmaciji. Stari del mesta je umeščen na polotoček, kjer za interaktivno turistično izkušnjo poskrbi kar nekaj pred nedavnim postavljenih inštalacij. Tako nas bodo brez dvoma navdušile Morske orgle, arhitekturni objekt, zasnovan iz cevi, speljanih pod marmornimi stopnicami, morski valovi pa posledično ustvarjajo zračni tlak, ki v ceveh proizvaja naključne, harmonično urejene tone, in pa Pozdrav soncu, ki ga sestavlja tristo večplastnih steklenih plošč, postavljenih v isti ravnini s kamnito ploščadjo na rivi v obliki kroga s premerom 22 metrov. Pravi morsko pomladni izlet!
zadar.travel
Zadar je poln znimivih inštalacij, foto: Boutique Hostel Forum

PREBERITE ŠE: Najcenejše evropske prestolnice za vikend oddih

CVETOČI DUNAJ

Avstrijska prestolnica je za mnoge prava zimska pravljica, polna edinstvene praznične atmosfere. Toda ko Dunaj obišče pomlad, mesto zasije v povsem drugi luči, saj zacvetijo številni parki, ulice zasedejo prijetni glasbeni festivali, enkratni pobeg od mestnega vrveža pa zagotavljajo pisani vrtovi. Dunaj je čudovito mesto, raziščemo ga lahko s kolesom ali po njem pohajkujemo in odkrivamo skrite kotičke vse od Belvederja do Hundertwasserjeve hiše. In ne pozabimo zaviti k Figlmüllerju na tradicionalne in božanske dunajske zrezke in krompirjevo solato.
wien.infoDunaj je znan po čudovitih parkih, ki spomladi povsem zacvetijo, foto: Pixabay

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča