nagrobna-kapela-na-württembergu-©-smg-goldamsel-film

V zeleni Stuttgart na evropsko nogometno prvenstvo

CITYLIFE 28.03.2024

Če uživate v naravi, slikovitih razgledih, kulturnih doživetjih ter okusni hrani in vrhunskem vinu, vabljeni v Stuttgart. Ta poletni čas bo posebej privlačen tudi za ljubitelje nogometa, saj bo Stuttgart eno od prizorišč evropskega nogometnega prvenstva UEFA EURO 2024.

navijači © smg martina denkerNavijači. © SMG / Martina Denker

Veliki nogometni spektakel čisto lahko čisto od blizu doživite na Schlossplatzu, najlepšem trgu v samem središču Stuttgarta. Tudi kadar na programu ni tekme, se lahko oglasite in uživate v pestrem spremljevalnem programu. Ko ne bo tekem, boste lahko uživali v raznolikem odrskem programu, ki bo privlačil vašo pozornost. Ne zamudite otvoritvenega koncerta Festivala EURO 2024 STUTTGART, ki se bo odvil dan pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva na prizorišču za navijače na Schlossplatzu, v središču mesta. Na odru se bodo zvrstili mednarodno priznani izvajalci, kot so Robin Schulz, Leony, Le Shuuk in Topic. Skupaj bomo preoblikovali celotno mesto v veličasten stadion in med 14. junijem ter 14. julijem 2024 praznovali vrhunski nogometni festival, ki bo zagotovo navdušil vse navijače in obiskovalce.

Mesto parkov in razglednih točk

Stuttgart je eno najbolj zelenih velemest v Nemčiji; obkrožajo ga griči, gozdovi, sadovnjaki in vinogradi, slednji pa se včasih raztezajo v samo jedro mesta. Prestolnica dežele Baden-Württemberg se lahko pohvali s tem, da približno četrtino površine mesta prekrivajo gozdovi. Zaradi edinstvene topografije – središče mesta namreč leži v kotlini – ima Stuttgart tudi številne razgledne točke s čudovitimi panoramskimi razgledi. 

park weissenburg © smg werner dieterichPark Weissenburg. © SMG / Werner Dieterich

razgledna točka karlshöhe pogled na dolino © smg ma 1Razgledna točka Karlshöhe, pogled na dolino. © SMG / Martina Denker

Vrtovi in parki

Že od dvajsetih let prejšnjega stoletja so mestne oblasti zasledovale cilj, da bi mestne parke in vrtove združile v celoto. Cilj je bil izpolnjen in obeležen z Mednarodno vrtnarsko razstavo (IGA) leta 1993. Grajske vrtove, park vile Berg, park Rosenstein, živalsko-botanični vrt Wilhelma, vrt okoli bastijona Leibfried, grič Wartberg in park Killesberg povezujejo številni mostovi in brvi, s čimer zelene površine tvorijo povezano celoto, ki se imenuje Zeleni U (Grünes U).
cvetoče magnolije v wilhelmi © smg sarah schmidCvetoče magnolije v Wilhelmi. © SMG / Sarah Schmid

Grajske vrtove, ki so še danes glavni adut mestnega jedra Stuttgarta, je davnega leta 1807 dal urediti Friderik I. Slikovita zelena krajina se razteza od Novega gradu (Neues Schloss) v središču mesta do reke Neckar v slikoviti četrti Bad Cannstatt, kjer se poveže s parkom Rosenstein. Zgornji in srednji grajski vrt, ki sta bila leta 1951 preurejena, sta le nekaj korakov oddaljena od glavne železniške postaje in ulice Königstrasse. S starimi drevesi, prostranimi zelenicami, jezeri in vodnimi objekti ter igrišči za šah in balinanje sta idealna za sprehode in sproščanje. V zgornjem grajskem vrtu si lahko ogledate Novi grad, opero in gledališče, rožni vrt in jezero Eckensee. V srednjem grajskem vrtu pa na obisk vabijo kavarna ob jezeru, pivski vrt, deželni paviljon, planetarij, ruševine nekdanje plesne dvorane Lusthaus in jezero Schlossgartensee. Srednjega grajskega vrta se drži spodnji vrt, ki se razteza vse do reke Neckar in se nadaljuje v park Rosenstein. 

nagrobna kapela na württembergu © smg goldamsel filmFotogenična nagrobna kapela na Württembergu. © SMG / Goldamsel Film

Park Rosenstein v četrti Bad Cannstatt velja za največji angleški krajinski park v jugozahodni Nemčiji. Urediti ga je dal kralj Viljem med letoma 1824 in 1840 po načrtih dvornega vrtnarja Johanna Boscha. Nekaj let pozneje so v parku Rosenstein zgradili še istoimenski grad. Danes park pripada zvezni deželi Baden-Württemberg in je spomeniško zaščiten. Severno od parka Rosenstein pa leži mestni živalsko-botanični vrt Wilhelma. V sedanji obliki obstaja od leta 1953. V zgodovinskem grajskem kompleksu iz leta 1846 si na približno 30 hektarih lahko ogledate okoli 11.000 pripadnikov 1.200 živalskih vrst in okoli 8.500 rastlinskih vrst.
park weißenburg © smg sarah schmidPark Weißenburg. © SMG / Sarah Schmid
V mestnem predelu Weinsteige ob vznožju griča Bopser pa leži park Weißenburg, nekdaj zasebni park, ki so ga leta 1956 odkupile mestne oblasti in ga spremenile v javno zeleno površino. S številnih klopi na razgledni ploščadi se ponuja čudovit razgled na mestno središče Stuttgarta. Priporočamo, da s seboj vzamete dekico za piknik in kaj za pod zob, saj boste v razgledu tako lahko še bolj uživali. Na vzpetini sredi parka boste našli tudi čajnico in Marmorno dvorano, ki se danes uporabljata kot izletniška restavracija in prireditveni prostor.

Ko celotno mesto postane stadion

Festival EURO 2024 v Stuttgartu bo potekal v celotnem trajanju evropskega prvenstva v nogometu UEFA EURO 2024. V štirih navijaških conah (Schlossplatz, Schillerplatz, Markt in Karlsplatz) vas čakajo najrazličnejše aktivnosti in zanimivosti. 

stuttgartvfbfußballstadion dzt decouvrirensemble 2Stuttgart, nogometni stadion VFB. © DZT / decouvrirensemble Na Schlossplatzu lahko doživite veliki nogometni spektakel od blizu in se udeležite javnega ogleda tekme na najlepšem trgu v samem središču Stuttgarta. Tudi kadar ni tekme, je tam pestro dogajanje. 

nogometni navijači izpred fontane na schlossplatzu©smg martina denkerNogometni navijači izpred fontane na Schlossplatzu. © SMG / Martina Denker

Če ste ljubitelj prigrizkov, je Schillerplatz pravi kraj za vas. Med UEFA EURO 2024 boste na Schillerplatzu lahko izbirali med širokim naborom regionalnih, veganskih in vegetarijanskih dobrot. 

Na Marktplatzu boste lahko uživali v pestrem športno-rekreativnem programu, povezanem z nogometom, ter številnih drugih aktivnostih na prostem in v zaprtih prostorih. Na infotočki in v minimuzeju boste lahko izvedeli tudi marsikaj zanimivega o Stuttgartu. Seveda pa ne bo manjkalo hrane in pijače. 

Karlsplatz bo med prvenstvom pravi kulturni otok. Na trgu boste našli oder za kulturne prireditve, igrišče za nogomet na mivki, območje za sprostitev in številne stojnice z vegetarijansko in vegansko hrano. Informacije za navijače pa boste lahko dobili na infotočki Fan Embassy.

nogometni navijači združeni na schlossplatzu © dzt martina denkerNavijači na Schlossplatzu. © SMG / Martina Denker

Aktivne počitnice

Švabska deželna prestolnica in širša regija aktivnim popotnikom ponujata ogromno možnosti za preživljanje prostega časa v vodi in na kopnem. Izbirate lahko med pohodništvom, golfom, drsanjem, kolesarjenjem, plezanjem, plavanjem in drugimi aktivnostmi na svežem zraku.   

Stuttgartske pohodniške poti vas bodo popeljala čez hribe in doline. Med njimi so zlasti vredne ogleda štiri vinske poti, ki vključujejo osem izletov po vinorodnih hribčkih mesta in okolice. Vse poti so krožne, kar pomeni, da lahko raziskovanje začnete na katerikoli točki. Iz živahnega mestnega središča Stuttgarta se tako lahko povzpnete višje ležeči Degerloch ali pa od idiličnega jezera Max-Eyth-See odpešačite do slikovitega Monchfelda. Potem so tu še štiri panoramske poti, ki vodijo do najlepših razglednih točk Stuttgarta – vključno z Birkenkopfom, najvišjim hribom Stuttgarta. V razgibanem naboru poti bo vsakdo našel nekaj zase, najsi bo to ležeren sprehod ali zadihan vzpon po nepreštevnih stopnicah. 

weinwanderwegbadcannstatt255csmgsarahschmidVinska pohodniška pot Bad Cannstatt. © SMG / Sarah Schmid

Zeleno regijo okoli prestolnice zvezne dežele Baden-Württemberg lahko raziskujete tudi na dveh kolesih. Kolesarska regija E-Bike Stuttgart obsega več kot 400 km poti po okolici mesta. Seveda poti ne boste mogli premagati v enem samem dnevu, zato pa vas bodo lepe nastanitve, kolesarjem prijazne restavracije in infrastruktura za e-kolesarje prepričali, da tam ostanete nekaj dni in v svojem tempu prevozite celotno pot. Kolesarsko doživetje lahko dopolnite tako, da zavijete na katero od številnih stranskih poti ali pa poganjanje pedalov delno nadomestite s kolesarjem prijaznim javnim prevozom družbe VVS.  

Priljubljena izletniška in rekreacijska točka za lokalce in turiste je tudi bližnje jezero Max-Eyth-See. Tam se lahko zabavate v vodi in na njej, saj si lahko izposodite pedalin, kanu ali električni čoln, nedaleč stran pa dolina Keefertal ponuja številne možnosti za rolanje, kolesarjenje ali hojo. Ob tem boste vseskozi in vsevpovsod obdani z vinogradi. Po športanju pa si lahko odpočijete na obsežnih zelenih površinah ali umetno ustvarjeni peščeni plaži. 

st0a4e1Televizijski stolp. © SMG / Achim Mende

V juniju in juliju lahko v nogometnem vzdušju Stuttgarta pričakujete vse to in še več. Vabljeni!

Nemška turistična organizacija in Stuttgart Marketing
V sodelovanju z:

dztemlogo2024stuttgartrgbsl


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča