Kako narediti domačo marmelado

Klavdija Rupar 03.07.2021
jam-preparations-jars-fruit-48817

V teh časih ni popolnoma nič čudnega, če se odločimo hrano narediti sami doma. Ena izmed jedi, ki se je marsikdo rad loti so domače marmelade iz svežih marelic, breskev, jagod ali sliv. Katera je vaša najljubša? Zraven dodajte še domač svež kruh in recept za zajtrk ali malico je zagotovljen.


Da pa bodo prihajajoči poletni meseci še bolj sladki imamo za vas nekaj receptov, s katerimi lahko marmelado naredite tudi sami doma.

Jagodna marmelada

Sestavine:

  • 0,90 kg jagod brez pecljev
  • 4 skodelice belega sladkorja
  • 1/4 limonovega soka

V posodi zmešate vse jagode in jih zmečkate. Jagodno pasto prelijete v ponev in ji dodate limonov sok in sladkor ter zavrete. Nato mešate in kuhate še toliko časa, da marmelada doseže zaželeno gostoto. Prestavite marmelado v tople sterilne kozarce in jih shranite v hladilnik.

Foto: pexels

Breskova marmelada

Sestavine:

  • 4 skodelice svežih breskev (okoli 1,3 kg)
  • 1/4 skodelice svežega limonovega soka
  • 7 in pol skodelic sladkorja
  • ena vrečka pektina (za zgoščanje)

Posodo do polovice napolnite z vodo in počasi zavrete. Breskve olupite, tako da jih za 45 sekund zavrete v vreli vodi, nato pa jih za minuto položite v mrzlo vodo. Odstranite kožo in nato še pečke. Nato breskve narežete in jih pokuhate na srednji toploti. Dodate limonov sok in dobro premešate, nato dodate še sladkor. Za manjše penjenje priporočamo, da dodate polovico neslanega masla. 

Mešanico zavrete in nato notri vmešate pektin in nato ponovno zavrete in vmes ves čas mešate. Mešanico nato odstranite s štedilnika in jo porazdelite v pripravljene steklene kozarce. Zaprete s pokrovi in jih položite na kovinski pladenj, ki ga nato položite v vodo in vrete 10 minut. Kozarce vzamete iz vode in jih narobe obrnjene položite na brisačo, da se povsem ohladijo. 

Foto: pexels

Marmelada iz slanine

Sestavine:

  • pol kile slanine
  • 1 čebula
  • 4 šalotke
  • 2 stroka česna
  • 1/2 skodelice rjavega sladkorja
  • 1/4 skodelice javorjevega sirupa
  • 1/3 skodelice jabolčnega kisa
  • 1 čajna žlička čilija v prahu

V srednje veliki posodi skuhajte slanino. Prestavite jo na papirnato brisačo, v ponvi pa pustite za eno jedilno žlico maščobe. Zmanjšajte toploto, dodate čebulo in šalotke, dobro premešajte in kuhajte nekje petnajst minut, da postane čebula karamelizirana. Notri vmešajte česen, rjavi sladkor, javorjev sirup, kis, čili v prahu in kuhano slanino. Mešanico zavrete, nato zmanjšajte toploto in kuhajte toliko časa, da mešanica postane tekoča. Ohladite in prestavite v steklene kozarce. Postrezite s sirom in kruhom.

Foto: pexels

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča